Herkese selamlar değerli okurlar 😊
Ben Aile Danışmanı Eda Tüzünler. Sizlere kısaca kendimden bahsetmek istiyorum.26.01.1994 Van doğumluyum. Şuan ki yaşamımı Aydının Kuşadası ilçesinin Güzelçamlı beldesinde sürdürmekteyim.2018 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldum.2020 yılının Temmuz ayıyla birlikte Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Aile Danışmanı unvanını aldım. Yaşam boyu öğrenmeye yemin etmiş biri olarak eğitimlerim hala devam etmektedir.
Mesleğimin adından da anlaşılacağı gibi Ailelerle ilgileniyorum. Aile içerisindeki işlevsellikleri nasıl işlevsel hale getirebilirim bu konular üzerinde çalışmalar sürdürüyorum. Sadece Ailelerle değil; Bireysel Danışmanlık, Çift Danışmanlığı ve Mutluluk üzerine danışmanlıklar da vermekteyim.
Bu hafta sizlerle Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net isimli platformda ilk yazarlık deneyimimi başlatmış olacağım. Bu değerli platformda sizlere bir şeyler aktarabilmek benim için çok gurur verici bir olay.
Öncelikle Aile kavramı nedir? Sorusuyla giriş yapmış olalım:
Aile; soyut anlamda kişilerarası ilişkileri olan ve belli kurallar içeren yapıdır. Aile sistemi dediğimiz zaman bireylerin yapı içerisinde nasıl etkileşimde bulundukları ve bunları düzenleyen kuralların bütünüdür aslında.
Ailenin temel gereksinimleri vardır:
- Değerli olma duygusu
- Güven oluşturma
- Yakınlık ve dayanışma duygusu
- Sorumluluk duygusu
- Zorluklarla mücadele ederek onların üstesinden gelme
- Mutluluk ve kendini gerçekleştirme
- Sağlıklı ve manevi yaşamın temellerini oluşturma
Saydığım maddelerden biri yada birkaçı eksik olduğunda ailede işlevsel bozukluklar meydana gelebilir. Bunu önlemin en iyi yolu bireylerin ihtiyaçlarına kulak verip giderilmeye çalışılmalıdır.
Peki toplum içerisinde Ailenin Önemi Nedir?
İnsanoğlu bildiğimiz üzere ilişkisel bir varlıktır. Hayatının her alanında birlikte yaşama olanağını sürekli aramıştır. Bu sayede bağlanmaya da çok ihtiyaç duymuştur.
Bağlanmaya olan ihtiyaç ve düzenli bir hayat kurmak istemiyle evlilik kurumuna başvurulur. Aİle olma yolunda atılan imzalarla beraber Aile yapısını genişletmek bireylerin çabaları doğrultusunda ilerleme kaydeder.
Aile; toplumun mihenk taşıdır. Aileyle beraber toplumun düzeni, ahlakı belirlenir. Toplumun aile yapısı ne kadar sağlam olursa, toplumda o kadar güçlü olur. Sağlıklı ve manevi yaşamın yüksek olduğu aile ortamında sağlıklı bireyler yetişir. Bu da beraberinde toplumun sağlıklı olmasını getirir.
Sizlere birkaç öneride bulunmak istiyorum;
1)Aile ortamında daima iletişim halinde olun
2) Eşinize, çocuğunuza onun ne kadar özel olduğunu hatırlatın.
3)Bu pandemi döneminde özellikle, ellerimizden dijital dünyayı atalım ve daha somut aktivitelerle ailemizle vakit geçirmeye çalışalım.
4) Ailenizde sevgiyi büyütün. Sevgi olmadan aileyi ayakta tutmak çok zordur.
5)Aynı zamanda ailenizdeki bireylere şefkatle yaklaşın. Onlara yumuşak davranın.
Unutmayalım ki; Aile içerisinde kendini yalnız hisseden, onaylanmayan, sevgisiz kalan bireyler çareyi dışarda arar. Dış çevrenin yanlış yönlendirilmesiyle beraber doğru-yanlış çelişkisine düşerek birey kendisini tamamen aile ortamından soyutlar. Bu tür kötü sonuçlara meal vermemek adına bireyleri dinleyelim gerekirse onları onaylayalım,“ben senin yanındayım, seni seviyorum, sorun ne ise; beraber çözeceğiz.”söylemleriyle bireyin yanında olduğunuzu hissettirin.
Ancak ve ancak sevgi ve şefkatle yaklaşırsak Aile Kurumunu ayakta tutabiliriz.
Bana bu değerli bilgileri sizlere sunmamı sağlayan Ömer Faruk Kotay’a teşekkürlerimi iletiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim. Hayırlı günleriniz olsun. Sevgiyle kalın 😊