Sizleri Benim Hikâyem bölümünün bu ayki röportajında samimiyetiyle yüreklere dokunan dolu dolu bir isimle keyifli bir sohbete götürmek arzusundayım. Kendisi ” Gören göze perde olmaz” Diyerek gönül gözüyle görme vasfına erişen kendisinin tabiriyle söylemek gerekirse ” Karanlıkta yeşeren” Bir isim Ak Parti Kırıkkale Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Sayın Bekir Akdeniz.
- Sohbetimize hoş geldiniz deyip sizi tanımakla başlayalım.
Elbette ki ben Bekir Akdeniz Malatya’nın Kale ilçesi Erdemli köyünde dünya’ya geldim. Küçük yaşta 14-15 yaşlarında İstanbul’a gittim. Hayatım İstanbul’da geçti.2010 yılından bu yana Kırıkkale de ikamet etmekteyim.
- Röportajımızın konuğu olmanıza vesile olan engel durumunuzdan bizlere bahseder misiniz?
Ben 25-26 yaşına kadar gören birisiydim daha sonraları önce sağ gözümü sonra sol gözümü iki yıl arayla kaybettim. Beş defa Almanya ya tedavi amaçlı gittim. On üç ameliyattan sonra gözlerimi tamimiyle kaybettim. Sonraki yıllar yaşamıma protez gözlerle devam ettim.
- Engel durumunuzun sizi üzdüğü psikolojik olarak yıprattığı zamanlar oldu mu olduysa siz bu durumu nasıl aştınız?
Düşünebiliyor musunuz bir anda her şeyi görebiliyorken hiçbir şey göremiyorsunuz. Aile arkadaş ortamı çok önemli 10 yıl benim için çok zor geçti. İstanbul Emirgan Reşit Paşada bulunan Altı Nokta Körler Derneği ne gittim. Altı ay süresince sekiz branşta eğitim aldım. Uçurumun kenarındaydım. O süreç benim için dönüm noktası oldu. Dostlarıma hep şunu söylüyorum “Bir insan ya engellidir ya engelli yakınıdır yâda engelli adayıdır.” Bir insanda sabır cesaret azim varsa Ferhat gibi dağları deler. Yeter ki insan isteyip hayal kursun ünlü boksör Muhammed Ali’nin de söylediği gibi ”İnsanın bir hayali olmalı çünkü hayal gücü olmayan insanların kanatları da olmaz.”
- Sonradan görme yetinizi kaybeden bir insan olduğunuzdan dolayı hayatı hem görme yetisine sahip olan, hem görme yetisine sahip olamayan insanların tarafından gözlemlediniz. Bunun size öğrettikleri artıları eksileri nelerdir?
Büyük yazar Halit Ertuğrul un hayatını anlatan bir kitap var orada ”Ben ateşte yeşerdim” diyor. Bende diyorum ki “Ben karanlıkta yeşerdim.” Söyleşilerde konferanslarda bana soruyorlar ”Şuan gözleriniz açılsa neyi görmek istersiniz?” Cevaben diyorum ki “Ben 25-26 yaşına kadar gören birisiydim şuan gördüklerimi o zaman görememişim.” O sebeple ben şimdi ki hayatımı daha çok tercih ediyorum. Şuanda çok huzurlu ve mutlu bir insanım. Dünyada benim kadar mutlu bir insan yoktur. Neye baktığınız değil nasıl baktığınızdır önemli olan. Güzel bakan güzel görür güzel gören güzel düşünür güzel düşünen ise hayatından tat alır lezzet alır. Gören göze karanlık olmaz görmek istemeyene ışık ne yapsın Ömer Faruk Bey
- Bir görme engelliye nasıl yardımcı olunur?
Benim 2. Sınıfa giden oğlum Mücahit engelimi bildiği için şurada burada diye tarif etmiyor bastonumu tutup gösteriyor. Biz dirseklere göre hareket ederiz. Bir görme engelliye nasıl rehberlik yapılır? Görme engelli bireyin elinden tutulmaz. Kolumuzu yardım amaçlı sıkı sıkı kavradıklarında yanlış adım atamıyoruz. Bizim rehberimizin sağ koluna dirsekle omuz arasına girmemiz gerekiyor. Böylelikle rehber yardımcı olacak kişi tehlikeyi bir adım önde sezebiliyor.
- Görme engellilerle alakalı doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
İnsanların bir görme engelliyle konuşurken seslerini yükseltmeleri gerekmiyor. Bir arkadaşımla lokantaya yemek yemeye gittik. Garson arkadaşıma ne alırsınız? Diye sordu ardından tekrar arkadaşıma sayın abimiz ne yer? Diye sordu arkadaşımda aynı soruyu bana yöneltti. Bende aynısından dedim. Sonra garsona dönüp ben görme engelliyim işitme engelli değilim benim adıma niçin benimle değil de arkadaşımla konuşuyorsunuz? Deyince cevap olarak kulaklarınızındı işitmediğini sandım cümlesini aldım.
- Sokakların, caddelerin, parkların kamuya açık alanların görme engellilere yardımcı olabilecek şekilde düzenlendiğini düşünüyor musunuz? Cevabınız hayır ise sizce bu konu da hangi adımlar atılmalıdır?
Düşünmüyorum kaldırım boyutlarının çok yüksek olması, kaldırımlarda elektrik direklerinin yerli yersiz bulunması görme engelli olan bizlerin işini zorlaştırıyor. Bu konu için biz engellilere danışılmalı bu konuları danışmak için kurumlarda engellilerden oluşan birimler yetkili isimler olmalı. Hatta ve hatta sayıları tahmini 7 ila 10 milyonu bulan engelliler için bir engelliler bakanlığının kurulmasından tarafım.
- Farkındalık yaratmak, toplum duyarlılığını arttırmak adına çeşitli projeler yürütüyorsunuz bunlardan bizlere bahsetmek ister misiniz?
Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içinde “Görmem İçin Sen Varsın” projemiz var. Bu projenin patenti, ismi ise bana aittir. Yine 4-5 yıldır Kırıkkale de okullarda ve kamu kurum ve kuruluşlarında engellilere dair eğitimler verip, insanları bilgilendirip insanların hayatlarına dokunmaya çalışıyoruz. Engelliyi anlatmaya çalışıyoruz. Malum toplum bizlere yabancı olduğu için önyargılı davranabiliyor amacımız oluşan ön yargıları kırmak ve engelleri aşmak.
- Görmem İçin Sen Varsın projesinin çıkış noktası ne oldu? Bu projeye başlama kararını nasıl aldınız?
Ömer Faruk Bey bizi bilen iyi biliyor ama bilmeyene kendimizi anlatmamız gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Görmem için sen varsın projesinin başlangıcı şöyle oldu malum İstanbul bir dünya şehri fakat ben 35 sene geçirdiğim için sıkılmıştım. Hayatımda bir değişiklik yapma ihtiyacı hissettim. Her yerde olduğu gibi burada da cesaret ve özgüven ön plana çıkıyor. Kırıkkale Başyalı ilçesinde büyük mücadeleler sonucu bir ev bulup oturduk. Çünkü “Bu insanlara ev verilmez binayı yakarlar” tarzında bir ön yargı vardı. 3 sene oturduk ne binayı nede evi yaktık. Arabaya biniyorum “Geçin şuraya oturun buraya oturun” diye yön gösteriliyor. Ömer Faruk Bey bir görme engelli için şurası burası meçhul bir yerdir. Küçük çocuklar bize uzaylı gibi bakıyor bir şey soracak çekiniyor. Hal böyle olunca iyi bir dostum olan dönemin Başyalı kaymakamı bugünün Emniyet Genel Müdürlüğü Başdanışmanı Harun Ersin Polat Bey e burada bir şeyler yapmak istediğimi ilettim. Neler yapmak istediğimi sordu. Bende okullara gidip gençlerle tanışmak kendimi anlatmak istediğimi söyledim. Bu insanların bizi tanıması gerektiğini ilettim. Eğer böyle bir şeyler yapmak niyetindeyseniz araçların elamanların hepsi emrinizde seve seve yardımcı oluruz yanıtını verdi ve gönüllü olarak bu proje başladık.
- Farkındalık yaratmak, toplum duyarlılığını arttırmak adına çeşitli projeler yürütüyorsunuz. Peki, bu konuda insanların size geri dönüşleri, tepkileri ne denli oluyor?
Görmem İçin Sen Varsın projesi kapsamında okullarda konferans verirken teneffüs zilinin çaldığını duyup teneffüsünden fedakârlık edip teneffüse çıkmayan bizi ilgiyle dinleyen öğrenciler vardı. Genç bir kızımız yanıma gelip” Size dokunabilir miyim?” Babamla da tanışıp konuşabilir misiniz? Ben 8 yaşındayım kendisi beni sevdiğini hiç söylemedi ” gibi ricalarda bulunabiliyordu. Bizde kırmayıp gidip konuşuyorduk.
- Gazetecilik ve radyo programcılığı yaptığınız yıllara isterseniz biraz değinelim.
5 yıla aşkın süredir Kırıkkale de Radyo Anadolu Fm de ışığı karanlıkta görenler isimli bir program yapıyorum. İki tane yerel gazetede Kırıkkale İl Gazetesi ve Ankara Anadolu Gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta yazılar yayınlamaktayım. Bir televizyon projemiz var sponsor bulunması halinde onu da hayata geçirmek isteriz.
- Ak parti Kırıkkale 26. ve 27. Dönem milletvekili aday adayıydınız şimdi de Ak Parti Kırıkkale Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanlığına atandınız. Öncelikle hayırlı olsun. Engellilere yönelik projeleriniz neler olacak?
Bir gün Sayın Valimiz Kırıkkale Valisi Yunus Sezer’i ziyarete gitmiştik kendisi tam bir engelli dostudur. “Görmem İçin Sen Varsın” projemizi sonuna kadar destekleyen ve İç İşleri Bakanlığına 6 aylık bir proje olarak verdiğimizde 35 bin TL hibe ile kabul ettiren kendisidir. Bekir Bey bu engelli dernekleri neden birleşemiyor? Diye sordu bende sayın valim fiziki olarak söylüyorsanız evet aynı bina da bütün dernekler bir araya gelebilir ama düşünce olarak çok mümkün değil dedim. Mesela şöyle bir örnek vereyim Kırıkkale de ilk defa engelli çalıştayı düzenledik ancak engelli dostlarımız pek rağbet etmediler. Engelli fuarı düzenledik sitemlerimiz üzerine biraz katılım gösterdiler. Radyo programımıza davet ediyoruz kimisi geliyor kimisi gelmiyor. Biz bu insanların aralarındaki problemlerini çözüp nasıl bir araya getirebiliriz? Diye kafa yoracağız. İkincisi maalesef bazı derneklere üye olan arkadaşlar dernek başkanlarıyla fikir ayrılıkları yaşadığında üyelikten çıkarılabiliyor biz bu insanlara kucak açacağız. Köy ve ilçelerde sadece maddi ihtiyaç sahiplerine değil hem manevi hem siyasi düşüncelerini dile getirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olacağız. Onların düşünce ve taleplerini bir rapor halinde üst kademelere yetkili mercilere aktaracağız. Hem yasa hem kanun olarak bir memurun inisiyatifinde olan bazı yönetmelikler var. Mesela görevli bir memur haber vermeden bir ihtiyaç sahibi hastanın evine gidiyor ihtiyaç sahibini, hastayı evde bulamazsa evde bulunamadı diye rapor tutup kayda geçiriyor. Devlet tarafından bağlanması ihtiyaç olan aylık iptal ediliyor. Bunun önüne geçmeye çalışacağız. Gerekirse kurumlarımızdaki amir ve memurlarımızı ziyaret ederek istişare edeceğiz bu hakların geri iadesi için mücadele vereceğiz. Bizlere destek verilmesi halinde dokunmadık yardımcı olunmayan engelli bırakmayacağız inşallah. Halkın talebini göz önüne alıp engellileri ziyaret edip taleplerini dinleyip dokümanlar isteyeceğiz.
- Düne kıyasla engelliler adına neler değişti.
Eskiden çok üzülerek söylüyorum engellinin adı yoktu. 2005 yılına kadar engelliler adına yasalar yoktu. Şimdi ise yasal anlamda olumlu gelişmelerin olduğunu olumlu adımlar atıldığını söyleyebiliriz. Ama yine de uygulamada tatbik etme noktasında maalesef sıkıntılar yaşıyoruz.
- Sizce engelliler toplumda yer alabilme konumlanabilme konusunda başarılı mı? Hayır, ise sizce engelliler kendini toplumda nasıl konumlandırmalı?
Hayır, maalesef ki başarısız çünkü engelli birey önce kendisiyle barışık olacak. Sonrasında kader gayrete âşıktır hayata karışmak için çaba gösterecek. Birilerinin adım atmasını beklemek yerine kendi adım atacak cevval olacak.
- Başınıza gelen trajikomik olaylar var mı?
- İlk taşındığım yerde markete gittim içeri girince de yemek kokusunu fark ettim. Kokular bizim için önemlidir. Sanırım menemen yapıyorlardı. Bende bir latife yaparak yemeğiniz yanmasın dedim. Menemeni yapan market sahibi “Kusura bakmazsan bir şey soracağım Bekir abi?” Dedi sor dedim “Gözlerin görmüyor değil mi?” Dedi Evet dedim bunun üzerine şaşkınlıkla “O halde yemeğin kokusunu nasıl aldınız?” Dedi.
- Yine bir gün markete girdim. Görevli hanımefendiye “Zeytin reyonu nerede?” Diye sordum. “Tam karşıda” cevabını verdi. Tahmin ediyorum eliyle de işaret ediyordur. Tekrar sordum tekrar aynı cevabı alınca görme engelli olduğumu söyledim. Bunun üzerine ” Aa çok üzüldüm! Lütfen beni takip edin ”Dedi. Sonra acaba sağa mı gitti sola mı gitti? Diye düşünmeye başladım.
- Bekir Akdeniz boş vakitlerin de nelere vakit ayırır?
Boş vakitlerimde ailemle vakit geçirip eşime yardımcı olmaya gayret gösteriyorum. El alışkanlığı gerektirdiğinden ötürü pratik güzel salata yaparım.
- Son olarak söylemek istediklerinizi alıp dilerseniz bu keyifli sohbeti sonlandıralım.
Her şey den önce beni misafir ettiğiniz için size ve sizin nezdinizde Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net ’e ekibinize çok teşekkür ediyorum. Röportajı okumakta olan okurlarımıza en kalbi muhabbetlerimi sunuyor selam ediyorum sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sabır cesaret azim ile insan her şeyi yapabilir korkmayıp adım atsınlar samimi olsunlar Cemil Meriç in dediği gibi “Samimiyetin dilini körler görür sağırlar işitir. “
Bu güzel sohbeti burada noktalarken Ak Parti, Kırıkkale Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Sayın Bekir Akdeniz’le hayattannet instagram hesabında 27 Haziran 2021 Tarihinde gerçekleştirdiğimiz instagram canlı yayının tekrarını da hayattannet instagram hesabından ve aşağıda linkleri bulunan diğer sosyal medya hesaplarından izlemeniz daha fazlası için bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmeniz tavsiyemdir efendim.😊
instagram:https://www.instagram.com/hayattannet/
Facebook :Hayatın Engelsiz Tarafı Www.hayattan.net | Facebook
Twiter: Hayattannet
Youtobe Hayattan net – YouTube
HAZIRLAYAN:ÖMER FARUK KOTAY
KONUK :Ak Parti, Kırıkkale Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı BEKİR AKDENİZ