DEVA OLACAĞIZ

Benim hikayem bölümünün  bu ay ki  röportaj konuğu  çok önemli ve değerli bir isim olan Demokrasi Ve Atılım Partisi (DEVA) Talas İlçe Başkanı Murat Kurnaz  kendisiyle hayata ,engelli politikalarına,  çözüm yollarına dair çok güzel ve özel oldukça samimi ve içten bir sohbet gerçekleştirdik diyebilirim. Eminim sizlerde şöyle ufak bir göz atınca ne demek istediğimi anlayacaksınız…😉

Öncelikle sizleri tanıyalım.

1979 Ankara doğumlu olup Pınarbaşı nüfusuna kayıtlıyım. Aslen Çerkez kökenli bir birey olup; eğitim hayatımı Kayseri’de tamamladım. Eğitim hayatı ile birlikte iş hayatına başladığım yıllardan bu yana çoğu vatandaşımız gibi yoğun bir koşturmaca içerisinde yer alan sade bir vatandaşım desem yanlış olmaz. Uzun yıllar Kocasinan Argıncık’da ikamet ettikten sonra 10 seneden fazla Talas ilçesinde yaşamaktayım. Yeni sanayii de Oto Aksesuarları üzerine kendi işimi yapmaktayım. Evli ve üç kız çocuk babasıyım.

Siyasete ilginiz ne zaman gelişti? Siyasete neden girdiniz?

Siyaset  çok küçük yaşlardan itibaren hayatımda vardı. Siyaset benim için bir tutku. Geride hoş bir seda bırakmak adına, daha büyük kitlelere ulaşmak ve yaşadığımız bu topraklara hizmet borcumuzu ödemek istediğim için girmiş bulunmaktayım. Memlekette vatandaşımızın sesine kulak tıkayan görmezden gelen bir zihniyet yerine onlarla kol kola yan yana yürüyerek güzel projeler ve topluma fayda sağlamak siyasette amaçlarım arasında yer almaktadır.

 Siyasi kariyerinizde Deva partisini seçmenizin sebebi nedir?

Aslında birçok partiden davet geldi. Deva partisini seçmemin nedeni ise Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan’ın duruşunu karakterini ve söylemlerini sevmiş olmamın yanı sıra; liyakate verdiği önem benim için önemli bir kıstas olmuştur.  Genel başkanımızın geçmişte yaptıkları güzel işlerin, devamının gelmesi ve sürmesi için bende bugün elini taşın altına koyabilenlerden olabilirsem ne mutlu bana. DEVA Partisi bu ülkeye, vatandaşlarına ve sıkıntılarına DEVA olacak liyakatli bir kadroya sahip olması en büyük heyecan sebeplerimin arasında da yer almaktadır. İşte bu yüzden iyi ki DEVA.

Demokrasi ve Atılım Partisi(Deva) nın Kayseri Talas ilçe Başkanlığı görevini yürütmektesiniz partinizin engellilere yönelik vaatleri gerçekleştirmeyi düşündüğü politikaları nelerdir?

  • Engellilik maaşını engellilik derecesine göre ayarlayacağız. Bu bir haksızlıktır. Biz Genel Başkanımız Ali Babacan’ın önderliğinde bu durumu iyileştireceğiz.
  • Engelliler adına faydalı çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarını ocu bucu demeden taraf tutmadan destekleyeceğiz.
  • Engellilere kısa süreli bakım hizmetleri veren yaşam merkezleri kuracağız.
  • Evde bakım aylığı alanların Genel Sağlık Sigortası Primini biz ödeyeceğiz.
  • Kamu da ciddi engelli kadro boşluğu var. En azami sürede engelli kontenjanlarını liyakatle dayısız amcasız alacağız. Biz herkese eşitiz.
  • Engellilerimiz için mesleki eğitim sertifikaları düzenleyeceğiz. Bu sayede daha donanımlı  daha sağlıklı engelli iş sahaları ortaya çıkacak
  • Engelli veri tabanı oluşturacağız. Böylelikle ihtiyaç sahibi engellilere daha çabuk ulaşacağız.  Bu konuda yerel ve mahalli hizmetlerden destek alacağız.
  • Engellilerin erişimini sağlayabilmek adına kamuya, özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına ekonomik destek vereceğiz.
  • O günün şartlarına göre en iyi desteği vereceğiz

Pandemi dönemi birçok vatandaşı etkilediği gibi engelli vatandaşları da etkiledi siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Pandemi dönemi birçok vatandaşımızı türlü sıkıntılara sebebiyet verecek şekilde etkilemiş bulunmaktadır. Bu engellenenlerin başında engelli vatandaşlarımızı söylesek abartmış olmam.  Ne yazık ki pandemi engellilerin önüne  koca bir set koydu. Yaşamsal döngülerini etkiledi.  Bir eğitimci kimliğimle değerlendirecek olursam, engellilerin eğitimden uzak kalması taraftarı değilim. Engellilerin  eğitimden uzak kalması hem engellileri hem aileleri maalesef çok etkiledi. Milli eğitim Bakanlığının hizmet olarak sunduğu Eba uygulamasından faydalanabilen kaç engelli vatandaşımız oldu büyük bir soru işareti benim kafamda. Yani her engelli vatandaşımızın yaşadığı evinde internet, bilgisayar yahut tablet var. Hadi Onu geçtim TV üzerinden bile yayın yapılmasına rağmen evde TV’si olmayan kaç aile vardır ki? Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da sağlıklı bir süreç yönetiminin olduğunu düşünmemekteyim. Yine bu süreçte  Euro ve Dolar üzerindeki artış sebebiyle engelli vatandaşlarımızın bir çoğu  işitme cihazı vs gibi kullanılması son derece elzem olan cihazları kullanamadı temininde sıkıntı yaşadı ve hala yaşamaya da devam etmektedir. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Aslında konu öyle birkaç satırla cevaplanamayacak kadar uzun bir konu.

Engelli raporlarında çıkan sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Raporların hangi kriterlere göre düzenlendiğini bilemiyoruz. Hakem  heyeti en yakın hastaneye gönderiyor kendi şehrinde imza verdiği doktora güvenmiyor da  o gönderdiği şehrin doktoruna mı güveniyor? Bu durum doktorlar arasında ikilik yaratıyor. Ne yani x hastanesi y hastanesinden daha mı önde yahut kolaylık sunmak varken zorluk çıkarmak niye?

 Yine çokça tartışılan sosyal medya mecralarında bir ara gündem olan engellilerin aldığı araçlarda ötv muafiyeti konusunu ve bu araçlarda engellilere fiyat sınırlaması konulmasını sizlere soracağım Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Kesinlikle karşıyım. Bence engelli bireyler de  lüks araç sahibi olabilmelidirler. Hatta bunu ilk defa sanırım ben söyleyeceğim belli bir litreye kadar engelli araçlarında yakıttan vergi alınmaması ve  devlet tarafından karşılanmasından yanayım. En azından hem maddi hem de manevi olarak da üzerlerinden bir yük alınmış olabilir. Bu konuda yetkili mercilerin gerekeni yapmasını ümit etmekte daha fazla da kulak ardı edilmemesi taraftarıyım.

Engellilerin ”Siyasiler bizi yalnızca engelliler günü gibi özel günlerde hatırlıyor  veyahut kendileri engelli olunca bize ilgi gösteriyor” gibi ince bir sitemleri var Siz engelli olmasaydınız yada engellilere atfedilen günler olmasaydı yine de bir siyasetçi olarak engellileri hatırlayıp bu denli yakından alakadar olur muydunuz?

Öncelikle hepimiz Müslümanız kalbinde sevgi ve hoşgörü olan bir insanın bunu yapması doğru değildir. Her birey engelli adayıdır. Kimse bunun garantisini kimseye veremez. Fazlasını yapardım. Bu konuda herkesin empati yeteneğini kullanarak hassas davranmaları gerektiğini düşünmekteyim.

Sizce Deva Partisi bir iktidar partisi midir yoksa bir muhalefet partisi midir?

Biliyorsunuz ki DEVA Partisi 2 yaşında bir parti ancak ülkede ki bir çok partiden önde, iktidara talip ve iktidara her gün emin adımlarla  yürüyen bir partidir. Daha öncede belirttiğim gibi memleketin DEVA’sı olacağız.

Peki, sizce Muhalefet nedir? Muhalif olmak ne demektir?

Birin üzerine bir daha ekleyip iki yapmaktır. Doğru yapılan her şeye destek olmak yanlışlarında karşısında durmaktır.

Siyasetçi olmanın yanında az önce de değindiğiniz gibi bir eğitimci kimliğinizde var Türk Dili Ve Edebiyatı öğretmenisiniz.  Bir Eğitimci Edebiyatçı gözüyle baktığınızda siyasetin şuan ki dilini doğru buluyor musunuz?

Kesinlikle doğru bulmuyorum belli mevkilere gelmiş insanların taraf gözetmeksizin birbirlerine ağır söylemde bulunmaları hoş değil. Biz DEVA gönüllüleri olarak  ocu bucu demeden insanları ötekileştirmeden, kimseye hakaret etmeden  diyalog kurup konuşacağız. Genel Başkanımız Ali Babacan’ın güler yüzü ile herkesi kucaklayacağız.

Bir siyasetçi olarak engellilerin biraz daha ön planda yer almasını kendi yaptığım işten örnek verecek olursam örneğin gazete ve dergilerde yazar olarak yer almasını veyahut başka başka meslek gruplarında biraz daha ön planda engellilerin  yönetim kademesinde olmasını ister misiniz?

Kafası zehir gibi çalışan arkadaşlarımız var. Sizler gibi yazar gazeteci olan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın devlet tarafından desteklenmesi lazım başarının önünde hiçbir engel duramaz. Mesela ülkemizdeki engelli milletvekilleri sayısına bir bakalım sayıları yok denecek kadar az. Engelli bireylerin bu memleketi yönetme de daha fazla söz hakkının olmasını savunmaktayım.

Engellilerin toplumdaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir kere ben engelli tanımına dahi karşıyım. Engelli demek yerine ismi ile hitap edilmeli Çünkü onlarda sizin benim gibi bir insan fark yok. Hatta Ekpss sınavı kalkmalı Ekpss sınavına giren engelli   arkadaşlarımızda ayrım gözetmeksizin Kpss  girmeli alacakları puan hem Kpss de hem Ekpss de geçerli olmalı.

Yine çok tartışılan bir konuyu soracağım Engelliler bakanlığı sizce kurulmalı mı? Engelli yasasında  denetim mekanizması nasıl işlemeli?

Engellileri sosyal politikalar çatısı altından ayırmaktansa Cumhurbaşkanlığına bağlı engelliler başkanlığı kurulmalı  yasaların denetim mekanizmalarının işlemesi için denetim masaları kurulmalı örneğin organize sanayi de her fabrikanın belli bir oranda engelli çalıştırması gerekiyor. Ancak bu fabrikalarca uygulanmıyor. Denetim masalarının kurulup belli aralıklarla uyulup uyulmadığını kontrol edip uymayanlara ceza kesmesi denetimi bu yolla sağlaması lazım.

Futbolla ilginiz var mı? Şehrimizin takımı Kayserispor un maçlarına gidiyor musunuz?  Kayserispor un genel olarak durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Futbola pek ilgim olduğum söylenemez. Genel olarak durumunu değerlendirecek olursam Kayserispor’un küme düşmemeye değil şampiyonluğa oynayabilecek bir kapasitesi olduğunu düşünüyorum. Futbol demişken şehrimizin spor pazarlamasına da ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim. Bununla ilgili de gerekli alt yapıları sağlayacak kişi yada kurumlarla beraber çalışılması taraftarıyım. Futbol veya spor bu şehir için sanayi ve ticaretin yanında da tanıtımı için gerekli alt yapıyı oluşturmaktadır.

Az önce ki sorumla bağlantılı olarak Kadir Has Stadyumun da engelli tribünlerinin engelliler için uygun dizayn edildiğini düşünüyor musunuz?

Düşünmüyorum engellilere uygun dizayn edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kayserispor başkanı Sayın Berna Gözbaşı Kayserispor un başarısı için çok mücadele ediyor eminim bu durumu da es geçmeyecektir. Bunu da zamanı geldiğinde ivedilikle dikkate alacaktır.

Son olarak hobileriniz nelerdir? Deyip bu keyifli sohbeti kapayalım.

Hayvanları köpek ve atları severim  doğa yürüyüşleri yapmayı severim. “Deva doğada” isminde bir proje hayata geçirip vatandaşlarımızla bir  doğa yürüyüşü yapmak gibi güzel bir projemiz var.

Bu güzel ve özel oldukça samimi ve içten sohbet için sizlere teşekkür edenken sizlerin ilk röportajını Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net çatısı altında yapmanın  bir ilki gerçekleştirmiş olmanın haklı gururu içindeyiz. Röportaj teklifimizi kabul edip yoğun programınızdan bizlere vakit ayırıp ilk röportajınızı  Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net ailesine verme nezaketini gösterdiğiniz için ayrıca teşekkür ederiz😊

HAZIRLAYAN: Ömer Faruk Kotay

KONUK: Demokrasi Ve Atılım Partisi (DEVA) Talas İlçe Başkanı Murat Kurnaz 

Related posts

Leave a Comment