ENGELSİZ BAŞARI

Her insanın hayatında olmasını istediği en iyi eylemlerden biri başarıdır. Başarı, ne şekilde nasıl olursa olsun insanı mutlu eden ve hedefe varmanın anahtarıdır. Çocuğunuzun, eşinizin ailenizin bir ferdinin başarısı bile sizi mutlu eder. İftihar sebebi olur. Birbirimize en iyi dileklerimizi bile sunarken başarılar dileriz. Özellikle engelli bireylerin başarıları kendileri ve yakınları için paha biçilemez duyguların oluşmasına vesile olur. Çünkü engelli insanların diğer insanlara göre başarılar elde etmesi zorluğu daha fazladır.  Bu yazımda engelli olan ve kendi çapında büyük başarılara imza atmış bir insanın hikâyesini kısaca anlatmak isterim.

Engelli olan bu arkadaşımız, 2-3 yaşlarındayken yaşadığı talihsiz bir kaza sonucu bedensel engelli durumuna geçmiştir. Geçirdiği kaza sonrası 6 ay boyunca hastanede ameliyatlar, tedaviler görmüş ve sonrasında ilkokul çağına kadar kontrollere gidip gelmiştir. Hayatında pek çok engellerle karşı karşıya kalmıştır. Lakin o bu engellere göğüs gererek azimle, sabırla aşarak hayatı hep mücadeleyle geçirmiş ve geçirmeye de devem etmektedir.  Geçmişte kah bundan bir şey olmaz, kah okuyamaz gibi ithamlarda bulunulmasına rağmen O bu tür söylemlere gözlerini kapatarak, kulaklarını tıkayarak hep ileriye bakan biri olmuştur. Lise, üniversite, master derken kendi alanında uzman olarak kamu kurumunda göreve başlamıştır. Bundan sonra, hayatın imkânsızlıklarını aşmak için açık bir okyanus ortasında yelken açarcasına cesur duruşlar sergileyerek yaşamına devam etmektedir. Çevresinde hep olumsuz bakış açılarıyla karşı karşıya kaldı ama o yılmadı ve hayata küsmedi. Tam bir örnek insan olarak etrafındakilere ışık olmuş ve olmaya devam ediyor. Çevresindeki kişiler ne kadar engel çıkartsa da çıkartsınlar onların çoğunu aşarak yoluna devam ediyor. İnsanların ön yargılı olmaları ve olumsuz söylemlerde bulunmaları kendisini üzdüğünü ancak bu durum onu daha da kamçılayarak hayata sımsıkı sarılmasına neden olmuştur.

Mesleki hayatında birçok başarılara imza atmış olup bunlardan bir kaçından bahsetmek istiyorum. 2005 yılında bilim uzmanı olmak için görev yaptığı ilden davet edilen iki kişiden biri oldu. Uluslararası bir proje katılımcısı olarak 2018 yılında Türkiye den katılan 3 kişiden biri olarak Belçika Brüksel de paydaş olarak görev aldı. Bir sonraki yılda yılın eğitimcisi olarak Ankara ya çağrıldı. Aynı yıl içerisinde kurmuş olduğu takımla uluslararası proje olimpiyat yarışmasında bronz madalya kazanarak kendi uzmanlık alanında dünya üçüncüsü oldu. Son yıllarda yine kurmuş olduğu takımla görev yaptığı il de uluslararası uzay uygulamaları yarışmasında il birincisi oldu. 2 lisans, 1 ön lisans ve 2 yüksek lisans mezunu olarak eğitim hayatına devam etmektedir. Doktora eğitimine de devam etmek istiyordu ancak ülkemizde yaşanan referans bulma şartı kısacası torpilli olamadığı için bu eğitime devam edememiştir.

İşte buradan insanlara sesleniyorum;  lütfen bu insanların önlerine engel olmayın, engel çıkartmayın önlerini açın, inanın başaramayacakları hiçbir şey yoktur. Görüyorsunuz Dünya ve Avrupa şampiyonu ampute futbol takımı, olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu olan birçok engelli sporcularımız var. Bunlar doğduklarında şampiyon olarak doğmadılar, 1-0 geriden başladıkları hayatta azmin ve mücadelenin timsali olarak başarılarıyla bizlere örnek oldular ve oluyorlar.  Açın önlerini, imkânlar sağlayarak engelleri kaldırın.  Engelsiz bir hayat dileğimle sağlıkla, huzurla ve hoşça- kalın…..

FETHİ AHMET ÖNER’İN KALEMİNDEN

Related posts

Leave a Comment