BEYAZ BASTON VE BİZ

“Dokunmayın Bastonuma Ne Olur”

Görme engellilerin hayatını kolaylaştıran en önemli araç*gereçlerin başında “beyaz baston” gelir.

Bağımsız hareketin olmazsa olmazıdır beyaz bastonlar.

Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazlar gün geçtikçe gelişmekte ve görme engellilerin hayatını kolaylaştırmaktadır. Çalışmakta oldukları resmî kurum işlemlerini, e-devlet işlemlerini, bankacılık işlemlerini, her türlü alış-veriş işlerini bu sayede kolaylıkla yapabilmektedirler.

Tüm bu imkanlara rağmen bağımsız olarak dışarı çıkabilmek, istediği yere gidip gelebilmek bağımsız yaşamın en önemli kuralıdır.

Tabi bunu sağlamaya yönelik harita ve yön bulmaya yardımcı olabilecek birçok program ve cihazlar geliştirilmiş durumda.

Yine de görme engelliler adım attığı yeri bastonudışında bir cihazla kontrol edebilecek bir teknolojiye sahip değiller. Gidecekleri yerleri bu tür elektronik cihazlar yardımıyla tespit etseler de yürümek için en iyi yardımncıları beyaz baston olmaya devam edecektir.

Düz, kırmalı, teleskopik gibi farklı özelliklerde ve farklı ağırlıktaki metallerden yapılabilen bu bastonlar görme engelli kardeşlerimize yol rehberliği yapmaya devam edecektir.

Tabi tüm gören kardeşlerimizden de ricamız;

Beyaz bastonlarımız Bizler için gerçekten çok lüzumlu bir ihtiyaçtır. Lütfen üzerine basıp dezavantajlı kardeşlerimizi ayakları kırık bir pozisyona getirmeyelim.

Bağımsız ve erişilebilir bir dünya için görme engelli kardeşlerimiz ne kadar az başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlarsa o kadar rahat edeceklerdir.

Bugün yaptıkları iyilikler karşısında bile kendine menfaat edinmeye çalışanlar çoğaldı. Aynı yola, birlikte gittiği görme engelli insanlardan kendisi de aynı yere gitmesine rağmen kendi yol ve yemek masraflarını alanları duydukça ve yaşadıkça üzülüyoruz. Haram yiyip besmele çeken bu tür şahsiyetsiz namertlere ihtiyaç duymamak adına teknolojik gelişmeler de bizleri umutlandırıyor.

Ne mutlu başkalarına sadece Allah rızasına kavuşmak için karşılıksız göz olabilenlere…

Erişilebilir ve birlikte yaşayabileceğimiz mutlu bir dünya dileğiyle…

Related posts

Leave a Comment