ENGELSİZ ŞAHSİYETLER-1

CEMİL MERİÇ

Türk Edebiyatının usta isimlerinden düşünür, yazar Cemil Meriç 12 Aralık 1916 tarihinde, Reyhanlı, Hatay’da dünyaya geldi. İlk ve orta dereceli öğrenimini Hatay’da tamamladı ardından İstanbul’da Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı.  Daha sonraları Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirip Fransız öğretmenliği ve çevirmenlik yaptı. 30 lu yaşlarda gözlerini kaybetti. Ancak bu onu yıldırmadı.  Eserleriyle edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Bu ülke, Mağaradakiler başta olmak üzere birçok eseri edebiyat dünyasında yankı uyandırdı.

LUDWİG VAN BEETHOVEN

Gelmiş geçmiş en ünlü bestecilerden piyanistlerden biri olarak kabul edilen Beethoven ‘nın işitme engelli olduğunu biliyor muydunuz? 17 Aralık 1770 Almanya Bonn doğumlu usta piyanist bestecinin işitme engeli hep birlikte görüyoruz ki başarısının önüne geçememiş. Müzik yeteneği ilk olarak babası tarafından keşfedilen Beethoven sonraları işitme duyusunu yitirse de müziğe olan tutkusundan bir an olsun vazgeçmedi yeteneğini köreltmedi ve başardı. Gelmiş geçmiş en bestecilerden biri oldu herkesi kendine hayran bıraktı. 9. Senfoniyi eminim duymayanımız yoktur. 9. Senfoni ve daha saymakla bitmeyecek birçok unutulmaz eseri halen daha herkesin kulaklarının pasını silmektedir.

THOMAS ALVA EDİSON

Metin Kutusu: THOMAS ALVA EDİSON

 Thomas Alva Edison kısaca ampulü bulup gecelerin evlerde aydınlanmasını sağlayan öğrencilerin evde ışıklar yoktu hocam gece çalışamadık mazeretini ortadan kaldıran ampulü bulup insanlık tarihine geçen adam. Onunda esasında bir işitme engelli olduğunu biliyor muydunuz? 1947 Ohio Milan doğumlu mucit Scarlet ateşi, mastoidit veya kafaya bir darbe ile atfedilen ciddi işitme problemleri yaşamıştır. Ancak yılmayıp merakını kamçılayıp ampulü icat etmiş adını dünya tarihine ışıklar içinde yazdırmıştır.

HAZIRLAYAN:ÖMER FARUK KOTAY

Related posts

Leave a Comment