ALIŞKANLIKLARIMIZ VE BİZ

Her gün ya da belirli aralıklarla düzenli olarak yapılan eylemlere alışkanlık denir.
Alışkanlıklar, iyi ve kötü alışkanlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.

uzmanlar, alışkanlık kazanmak için en az 21 güne ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bu süre, kazanılmak istenen alışkanlığın zorluk durumuna göre daha da uzayabiliyor.
Mesela: sabahları aç karna su içme alışkanlığı kazanmak için gereken süre 21 günken; her gün meyve yeme alışkanlığı kazanmak için gereken süre daha fazla oluyor. Hatta kitap okumak, yürüyüş yapmak, egzersiz yapmak gibi alışkanlıkları kazanmak için gereken süre ise çok daha fazla oluyor. Yine uzmanlar, bırakmak istediğimiz alışkanlığın yerine başka bir alışkanlık edinmenin o alışkanlığı bırakma noktasında bizim işimizi hayli kolaylaştıracağını söylüyorlar.


Öncelikle, bırakmak istediğimiz alışkanlığı neden bırakmak istiyoruz ve neden yeni alışkanlıklar edinmek istiyoruz bunları belirlememiz gerektiğini söylüyorlar New York Times’ın ödüllü iş dünyası muhabiri olan Cgarles Duhigg, “Alışkanlıkların gücü” adlı kitabında alışkanlıkların neden var olduğunu ve nasıl değiştirilebileceğini çok güzel anlatıyor.


William James ise 1892’de “Bütün hayatımız bir yığın alışkanlıktan başka bir şey değildir” diye yazmıştı.

Kendimden örnek verecek olursam bende kahve içme alışkanlığı var mesela. Öyle tiryaki değilim ama bazen bir fincan bazen iki fincan olmak üzere mutlaka her gün kahve içerim.(hasta olduğumda bile) Kahveyi içmediğim zaman ise kendimde bir halsizlik hissederim.

Yıllar önce ağır bir hastalık süreci geçirmiştim. Sabah akşam antibiyotik iğne yapılıyordu ve buna bağlı olarak da sürekli uyuyordum. Bir hafta sonra iyileşip kendime geldiğimde ilk istediğim şey bir fincan kahve olmuştu.

Yani alışkanlıklarımızın ne olduğu ve hangi düzeyde olduğu hayatımızı iyi ya da kötü anlamda oldukça etkiliyor. Sonuçta biz bu alışkanlıkları doğuştan getirmiyoruz. Hepsini sonradan kendi Özgür irademizle seçiyoruz.

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür.”


Mahatma Gandhi

Related posts

Leave a Comment