BİLİMİN ETKİSİ

Bilim nelere gebe;

Dünyamızda son zamanlarda yaşanan savaşlar hepimizi üzmekle beraber neden bu duruma geldik sorusu beni düşündürüyor. Filistin – İsrail ülkeleri arası çatışmalar yıllardan beri sürmektedir. Gerekçesi ne olursa olsun masum canlar ölmemelidir, siyasi çıkarlar veya kaynakların kullanımı konusundaki menfaatler yüzünden birçok insan can veriyor ve vermektedir. Güçlü devletlerin doymak bilmeyen açgözlülüğü diğer ülkelerin ezilmesine ve sömürülmesine neden olmaktadır. Peki güçlü devletler nasıl bu duruma geldiler.? Bunun birçok sebebi var…

Güçlü devletlerin en öne çıkan özellikleri bilimsel çalışmalara ve bilime verdiği önemleridir. Bir ülke bilime çok önem verirse dünyada söz sahibi olan ülke durumuna gelir. İşte süper güç devletlerin güçsüz devletlerden tek farkı budur. 

Bilim her şeydir, yeri gelince şifa, yeri gelince kalkınma, yeri gelince silah, yeri gelince üretim gibi birçok alanda etkili olmaktadır. Gerek fenni gerek sosyal alanda bilimsel çalışmalar bir ülkenin daha hızlı ilerlemesine neden olur.  Ancak bilime önem vermeyen ve kuru kuruya ilerleyebileceğini düşünen ülkelerin durumu bariz bir şekilde ortadadır. Bu tarz ülkeler bilimselliğe önem vermedikleri için güçlü ülkelerin maddi ve manevi anlamda boyundurukları olmuş ve böyle devam ederlerse bağımlı olarak yaşamaya mahkûm olacaklardır.

Bilime önem vermeyen milletler oldukça nice masum canlar ölür, nice canavarlaşan güçlü devletler ortaya çıkar ve dünyayı yaşanmaz hale sokarlar. Bilim öyle süslü sözlerle, güzel vecizelerle pek işlevi olmuyor. Bunu bilimde ilerleyemeyen ülkeleri baz olarak söylemek isterim ki; bilimin etkisini özümseyerek gelişmiş toplum olabilmek için daha çok bilgiye sahip olmamız, çok çalışmamız ve daha çok rasyonel programlara ihtiyacımızın olduğunu belirtmek zorundayım. Hedefimiz bu olmalıdır.

Related posts

Leave a Comment