Digital cağ olarak tanımlayabildiğimiz bu yüzyılda teknoloji hızla gelişmekte olup gitgide önü alınamaz bir şekilde devam etmektedir. Her alanda günümüzde karşımıza çıkan yapay zeka kavramı hayatımızda etkisini göstermeye başlamış ve yaşamın bir parçası olmuştur. Yapay zeka, bilgisayarların insan benzeri düşünme ve öğrenme yeteneklerini geliştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji, birçok sektörde büyük bir dönüşüm yaratmış ve hayatımızı kolaylaştırdığını düşünebiliriz. Yapay zeka, istesek de istemesek de bir kar topu gibi gittikçe büyüyen bir gerçeklikle karşımıza çıkıyor. Fakat yapay zekanın uzun vadeli etkilerinin üzerinde tartışılması gereklidir. Birçok sektörde yapay zeka kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Örneğin, sağlık sektöründe yapay zeka, hastalıkların teşhisinde ve tedavi süreçlerinde büyük bir yardımcı olmaktadır. En son dikkatimi çekense cerrahlar için ameliyatlarda kullanılmak üzere yapay zeka teknolojisiyle üretilen da-vinci robotu oldu. Sağlığın yanında diğer alanlarda da yapay zeka teknolojisi büyük bir hızla kullanılmaktadır.
Yapay zekanın kullanıldığı bir diğer alan eğitim alanıdır. Öğrencilere birçok eğitim imkânı sunan yapay zeka, öğrenme sürecini daha kalıcı ve etkili hale getirmektedir. Bu alanda kullanılan algoritmalar, öğrencilerin öğrenme biçimlerini analiz ederek onlara uygun eğitim materyalleri sunabilmektedir. Öğrencilerin öğrenme sürecini özelleştirilerek, her öğrenci için farklı bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde öğrencilerin swot analizi yapılması sağlanılarak güçlü ve zayıf yönleri daha hızlı tespit edilmesini ve bu zayıf yönlerin giderilmesinde imkanlar oluşturmaktadır. Ayrıca, yapay zeka destekli eğitim platformları da öğrencilerin sorularını yanıtlayabilmekte ve onlara rehberlik edebilmektedir. Bunun yanında yapay zeka öğretmenlerin de işini kolaylaştırıyor. Öğretmenler, yapay zeka sayesinde öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha iyi takip edebiliyor ve öğrencilerin performansını daha doğru bir şekilde değerlendirebilmektedirler. Ayrıca, yapay zeka ile öğretmenler, öğrencilerin ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilmekte ve öğrenme materyallerini daha iyi bir şekilde sunabilmesine imkan tanır. Yapay zeka eğitimde önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Öğrencilerin öğrenme deneyimlerini geliştirecek ve öğrenme materyalleri daha interaktif hale getirmesini sağlayacaktır. Öğretmenler, yapay zeka teknolojisi sayesinde öğrencilerin ihtiyaçlarına daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yanıt verebileceklerdir.
Tüm bunların yanında yapay zekanın yan etkileri de var mı onu da düşünmek gerekir. Uzun vadede bakıldığında yapay zeka insanların birçok becerilerinin körelmesine neden olabilmektedir. Bunlardan en çok karşımıza çıkan kas becerilerinin yok olmasıdır. Lakin gelecekte ilerlemek istiyorsak yapay zeka teknolojisiyle uğraşmamız gerekir. Dünya hızla değişmekte ve insanlığı bekleyen birçok fırsatlar ve tehditler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, başını kuma gömen devekuşu olmak yerine bu gelişmelere duyarsız kalmadan, değişen dünyaya hızla uyum sağlamak zorundayız.
Sizlere yapay zeka teknolojisi kullanarak “yapay zeka da eğitim” konulu oluşan yazıyı da paylaşmak istiyorum.
<< Eğitimde yapay zeka (YZ), listelerin daha iyi ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunması, öğretmenlerin daha etkili bir şekilde öğretebilmeleri için araçlar sağlamak ve genel olarak eğitim süreçlerini belirlemek amacıyla kullanılır. İşte eğitimde yapay zekanın bazı temel kullanım alanları:
1. **Kişiselleştirilmiş Öğrenme:** – Yapay zeka, kişilerin bireysel öğrenme tarzlarını ve ihtiyaçlarını anlayarak kişiselleştirilmiş öğrenme planları sunar. – Öğrenci okurken, zayıf noktaları belirlerken ve ekstra destek sağlamak için önerilerde bulunabilir.
2. **Öğretmen Yardımı:** – Öğretmenlere, öğrenci faaliyetlerini izleme, öğrenci hizmetlerinin değerlendirilmesi ve derslerin kullanımında yardımcı olabilir. – Otomatik sınav değerlendirmesi ve geri bildirim sağlayarak daha fazla zaman kazanmalarına yardımcı olabilir.
3. **Uyarlanabilir Öğrenme Materyalleri:** – Yapay zeka, öğrenci ilerlemesine bağlı olarak öğrenme materyallerini uyarlayabilir ve daha ileri veya daha temel konulara odaklanabilir. – Öğrenciye en uygun seçimleri yaparak öğrenme sürecini optimize edebilir.
4. **Eğitim Analitiği:** – Yapay zeka, büyük veri analizi yaparak öğrencinin performansını değerlendirebilir, katılım seviyelerini ve diğer göstergeleri öğrenebilir. – Bu analizler, eğitim politikalarını ve mesleki stratejileri tanıtmak için kullanılabilir.
5. **Sanal Öğrenme Ortamları:** >>
Fethi Ahmet ÖNER
Eğitimci/Yazar