ENGELLİLERDE OLMAZSA OLMAZ; SPOR

Hiç kuşkusuz bir toplumun gelişmesi ve çağdaş seviyelere ulaşmasında etkili olan yollardan biride engelli vatandaşlara eğitim ve spor imkânlarının verilmesidir. Eğitimde fırsat eşitliği olurda spor da olmaz mı? Elbette olur, Çünkü spor da bir eğitimdir.

Toplum olarak bu grupta yer alan bireylere nasıl bir ifade kullanmamız gerektiği yönünde zorlandığımız anlar olmuştur. Oysa bu özel insanların toplumun bir parçası olduğunu unutmadan onlara acımadan ve acıtmadan sadece sosyal yaşamdaki rollerini kısıtlamamak yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda sporla hem ailelerine hem de topluma daha az bağımlı olmaları için desteklenmesi gerekmektedir.

Engelliliğin nedenleri incelendiğinde doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası etkenler olduğu görülebilir. Hayatın her hangi bir alanında bu özel durumla karşılaşan bireyleri spor yoluyla rehabilite ederek toplumsal yaşamdaki sosyal rollerinin kazanılmasını sağlanarak engelleri aşmış olacağımız aşikârdır. Sporun, bireylerin fiziksel ve psikolojik yapısı üzerindeki olumlu etkilerinin öneminin vurgulanmasından bu yana, sportif etkinliklerin engelli bireyler için de son derece önemli olduğu gerçeği kabul edilmeye başlanmıştır. Engelli bireyler için, entegrasyon ve rehabilitasyon süreçlerini direkt olarak etkileyen bir faktör olarak sportif etkinlikler dikkat çekmektedir.

  1. prensip, organizasyon ve rekor kelimelerinin baş harfleriyle ortaya çıkan kelime olan spor içerisinde her ne kadar rekor olsa da özel olimpiyatlarda hiçbir zaman kazanma amacı içermeyen bu özel insanlarımızı eğlendirmeye yönelik olarak yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Böyle olmasaydı bir yarışta yere düşen rakibini elinden tutup kaldıran ve bitiriş çizgisini beraber geçen özel sporculardan başkası olamazdı. Kaybederek iki kere kazanmasını bilen, centilmenlik konusunda bizlere örnek olan özel sporcu kardeşlerimize spor yaşamlarında heyecanlı katılımlarının devamını dilerim.

Engelli bireyler için sportif etkinliklerin önemi incelendiğinde;

Engelli bireyin sahip olduğu sosyal çevreyi geliştirir ve iletişim becerilerinin artması, kendi kararlarını verme yeteneğini geliştirerek, bağımsızlık duygusunun artmasına yardımcı olması,

Engelli bireyin mobilitesini arttırarak, seyahat etme ve yeni kültürler tanıma imkânlarının sağlanması,

Spor organizasyonu ve karşılaşmalar yoluyla daha geniş toplulukları katılmayı sağlarken, entegrasyonu sağlamaya ilişkin önemli bir misyon yüklenmesi,

Engelli bireyin kendi beceri ve yeteneklerine olan inancını arttırarak özgüven gelişimine yardımcı olması,

Sahip olduğu engel nedeniyle yaşadığı psikolojik gerginlik ve bunun sonucunda olan sosyal sorunları aşmasında önemli rol oynaması,

Sporun mental ve fiziksel kapasitesinde sağladığı gelişme ile motor beceri, denge, el-göz koordinasyonunda sağladığı iyileşme, engellinin eğitiminde ve mesleki rehabilitasyonunda olumlu etkiler yapması ve

Engelli bireyin bir sporcu olarak sergilediği performans, kişilik gelişimine yardım ederken toplum tarafından engelli olmanın ötesinde bir sporcu olarak kabul görmesini sağlar.

Son yıllarda ülkemizi başarıyla birçok spor branşında temsil eden engelli kardeşlerimiz, bizler için gurur kaynağı olmanın yanında ülkemizin de yurt dışında başarılı temsilcileri olmuştur.

Bu sebeple engelli kardeşlerimizin spor yapabilmeleri için gerekli imkânların verilmesiyle, spor yoluyla rehabilite olma yolunda önemli adımlar atılması gerektiğinin önemini bir kez daha belirtir, özel sporcu kardeşlerimize bu gayretlerinde başarılar dilerim.

Doç. Dr. Mustafa KAYA

Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Related posts

Leave a Comment