Geç olsun da güç olmasın sözü için ne düşünüyorsunuz? Bu sözün doğruluğuna katılıyor musunuz?
Evet Evet hatırlıyorum geçen haftaki yazıma da bu tarz bir soru ile başlamıştım. Siz de kabul edersiniz ki, soru sormak Zihni geliştirir ve güzel açılımlar sağlar.
Şimdi gelin önce bu sözün anlamına bir bakalım.
“Yapılan işlerin başarıya ulaşması ve birtakım engellerin ortadan kaldırılması için fazla zaman harcanmasının ziyanı yoktur” anlamında kullanılan bir atasözüdür. Atalarımız, yaşamış oldukları bazı deneyimlerden sonra bekleyecek sabırları olduğu için güç olmasındansa geç olmasını tercih etmişler ve bizlere böyle bir sözü miras bırakmışlar. Günümüz insanına bakıldığında ise oldukça sabırsız, tahammülsüz olduğu görülüyor. Gerçekleşmesi istenilen şeylerin gecikmesi durumunda bir anda şikayet ve isyan moduna geçiliyor.
Benim düşünceme göre eğer ki kişide bekleyebilme kabiliyeti, sabretme gücü yoksa bu sözü söylememeli. Çünkü söylemiş olduğumuz sözlerle olayları üzerimize çekerek hayatımızı kendimiz şekillendiriyoruz. Söylemiş olduğumuz sözler dilek ve temenni yerine geçiyor; hiç ummadığımız bir anda gerçekleşip karşımıza çıkıyor. Sonra bizler de işlerimiz geciktiği zaman “Neden böyle oldu” diye hayıflanıyoruz. Pek hoş işlerimiz istediğimiz zamanda olsa ama güç olsa yine hayıflanıyoruz.
Şimdi belki de bazılarınız bu tespitime karşı çıkacak. Bir sözün bu kadar da etkili olamayacağını söyleyecek.
Gelin bu bağlamda hayatlarımıza bir göz atalım. Geçmişte söylediğimiz sözlere ve bugün yaşadıklarımıza bir bakalım. Eminim ki, herkes hayatında en az bir defa “Yıllar önce şöyle söyledim sonra bunu yaşadım. Büyük konuştum” demiştir. Yine atalarımızın “Büyük lokma ye büyük söz söyleme” dediği gibi. Bana kalırsa ne geç ne de güç… Vaktinde olsun, kolaylıkla olsun. “peki, ama vakti ne zaman” derseniz onu da Rabb’im bilir.