Marie Curie’den Radyoaktifin Bulunuşuna

Bilim bir çok kişi tarafından farklı karşılanabilecek bir unsurdur. Her ne kadar somut olsa da bilimi bir aşk haline getirip ona hayatını adayanlar da bulunmaktadır. Bunun en büyük örneği Marie Curie’dir.

Dönemin şartlarına adeta bir duvar örmüş ve yapabileceğinin en iyisini yapıp bir çok buluşa imza atmış bir kadındır. Şu an ki hayatımızda da kendini bilime adamış kişilerin idollerinin en başında gelen Curie’nin hayatına gelin hep beraber bakalım.

7 kasım 1867’ de Polonya’da doğmuştur ailesinden babası fizik ve matematik öğreticisi annesi de bir yurdun yönetiminden görevliydi, annesini çok erken yaşta bir hastalık nedeniyle kaybetmiştir. Yukarida da belirttiğimiz üzere dönemin şartlarıyla kendi arasına duvar ören Curie’nin bulunduğu şartlarda eğitim alması olanaksızdı. Çünkü o dönemde kız çocuklarına bilimsel yönde bir eğitim verilmiyordu. Bu Marie’yi durdurmak için bir neden olmasa gerek ki eğitim almak için yurt dışına gitti bu seçimi de Paris’ten yana kullandı, ekonomik olarak çok zorluk yaşasa da fizik ve matematik bölümünü bitirdi. Yazımızın can alıcı noktalarından biri olan radyoaktifi bulması da doktora konusu olan Becquenel ışınımını seçmesinden ve bunun sonucunda toryum elementinin uranyum ile aynı ışınlarını sağladığını keşfettikten sonra ona bir ad verdi Radyoaktif.

Diğer bulduğu bir element olan polonyumun ismini de doğduğu ülke olan Polonya’dan esinlenerek verdi. Radyumu ve polonyumu keşfeden Marie bunu bildirmesinde kocası veya babasının imzası olmadan iletmesi bile doğru karşılanmadı. Kadın olmasından kaynaklı bunun gibi bir çok sorunla karşılaştı Fakat radyum beklenenin ötesinde bir buluştu, o buluş bir çok insanın ölümüne neden olan kanser hastalığının tedavisinde kullanılacaktı. Bu buluşundan kaynaklı Nobel ödülü almaya hak kazandı ve Nobel ödülü alan ilk kadın olarak tarihe geçti. Arı metal halde radyumu da elde etmeyi başaran Curie 1911’ de Nobel Kimya ödülünü kazandı Nobel ödülünü iki kere kazanan ilk isim oldu.

Çalışmalarına devam ederken yakalandığı kan kanseri (fazla oranda radyasyondan meydana geldiği düşünülüyor) bu yüzdendir ki bilim için ölen kadın olarak biliniyor.

Yaşamınızda hiç bir şeyden korkmayın yalnız her şeyi anlamaya çalışın. Şimdi anlama vakti böylece daha az korkabiliriz. –Marie Curie

Naciye Ertürk ün kaleminden

Related posts

Leave a Comment