Araştırmalarıma göre son zamanlarda baya popüler olan Squid Game izleyicilerinin birçoğu filmdeki olayların çoğunun gerçekliğine dair söylemlerin olduğundan dolayı filmi ilgi çekici bulduğunu gördüm.(Tablo 1)Bunun üzerinde biraz kafa yorup filmi izlemeye başladım. İzlerken araştırdığım Squid Game filminde ki olayların bazı yönlerinin gerçek yaşamda yaşanan bir olayla benzer bazı yönlerinin birbiriyle alakası bile olmadığını görüp film sonrası araştırmalarıma yoğunluk vermeye başladım. İlk araştırmamı “Squid Game” filminde oynatılan oyunlara ve yerine yönelik yaptım. Film de göründüğü gibi sokaklardan toplatılan oyuncuların kimsenin bilmediği bir adaya götürülüyor. Bu duruma benzer karşıma çıkan ve aynı zamanda Güney Kore’de yaşanmış “Brothers Home” olayı dikkatimi çekti.
Brothers Home 1970-1980’li yıllarda evsiz insanları barındıran bir sığınak olup zamanla korkunç zulümlerin yaşandığı bir hapishaneye dönüşmüştü.Burada alıkonulan mahkumlar da dizidekiler gibi mavi formalar giyiniyor olması dikkatimi çeken ilk unsur oldu. Bir diğer unsur Brothers Home’un zamanla amacından sapıp güçsüz,savunmasız insanların ve yolda gezen insanların toplandığı yer olması oldu. Hatırlarsanız dizide de insanları çok yakından gözlemliyorlar ve en savunmasız anlarında iletişime geçiyorlardı. İlk sezonun binada geçen son sahnesi de buna örnek. Orada Yoeng su-Oh dışarıdaki evsiz bir adamı gözleyerek yaptıkları işi çok bariz şekilde gösterdi. Bir başka unsur ise Brothers Home’da toplatılan fakir,savunmasız kişilerin ayırt edilmeksizin yönetim tarafından belirlenen oyunların oynatılması oldu. Aynı filmdeki yönetimin kişi ayırtmaksızın herkese aynı oyunlar oynatması gibi. Son unsurun ise Güney Kore’nin Seul olimpiyatlarına hazırlanırken hükümetin şehrin sokaklarını temizlemek için evsizlerin toplatılması kararını alması oldu. Devlet böylece yetkililerle anlaşıp bu kişileri toplamalarını ve sığınıklara gönderilmesini istemişti. O sığınaklardan biride Brothers Home’du. Burada ise aklıma filmdeki oyuncuların toplandığı adanın kimse tarafından bilinmemesi geldi. Filmdeki polisin adayı bilmemesi gerçekteki polisin(yetkili) görevine engel konmasının istememesi ile aynı şey olamaz mı?
Bunları ilk başta filmin reklam stratejisi olarak düşündüm. Sonuçta filmdeki olayların gerçekliğine inananlar kadar inanmayanlarda vardı. Bu düşünce filmi sevenler ve diğer kişilerinde izlemesine vesile olmak isteyenler tarafından ortaya atılan bir teori olabilirdi. Bazı sosyal medya kullanıcılarının “İşte Squid Game’in oynatıldığı gerçek yer” diye ekledikleri fotoğrafların bir yapay zeka tarafından üretildiğini öğrendim. Bunun bir teşkilatlanma olduğunu düşünmekle beraber aklımdaki soru işaretleri gitmedi ve filmin yönetmeni ve filmin oluş hikâyesi hakkında araştırmalara koyuldum.
Filmin yönetmeninin ismi Hwang Dong-hyuk. 53 yaşında. Film hakkında The Korean Times’a verdiği röportajda;
“Tıpkı yaklaşık 10 yıl önce olduğu gibi hikayeyi diziye dönüştürmek hâlâ bir macera. Ya hep ya hiç olacağını biliyordum. Ya bir başyapıt olacaktı ya da ilginç bir fiyasko. Çalışmanın ardındaki fikir çok deneyseldi. Bu yüzden izleyicilerin, karakterlerin çocuk oyunları oynamak için hayatlarını riske atmasını ikna edici bulup bulmayacağını kendime sormaya devam ettim. Yaklaşık 12 yıl sonra dünya böyle tuhaf, şiddetli hayatta kalma hikayelerinin hakikaten hoş karşılandığı bir yere dönüştü. Katılımcıların çılgına döndüğü dizideki oyunlar, pek çok kişinin kripto para, emlak ve hisse senetleri gibi şeylerle turnayı gözünden vurma istekleriyle uyumlu. Pek çok kişi hikayeyle empati kurabildi.” ifadeleriyle hem dünaynın giderek kötü hâl aldığını hem de filmle alakalı Brothers Home olayına ilişkin bir şey demediğini görüyoruz.
Oyuncuları ise tamamen kendi hayatında yaşadığı olaylara ilişkin oluşturduğunu söyleyen Hwang Dong-hyuk;
“O dönem genç bir film öğrencisiydim ve havaalanında göçmen olarak küçümsendiğim bir olay yaşadım. O anı hiçbir zaman unutmadım ve bu deneyim, Ali karakterini şekillendirmemde önemli bir rol oynadı.” olarak açıklıyor.
Aynı şekilde yönetmen Hwang Dong-hyuk, 2009 yılında Güney Kore’nin Pyongtaek kentinde gerçekleşen Ssangyong Motor grevini, Gi-hun karakterinin geçmiş hikayesini oluştururken temel ilham kaynağı olarak kullandığını belirtmiştir.
Bununla birlikte “Squid Game bir kurgu, ancak izleyicilerin bu hikayede kendi hayatlarından bir şeyler bulabileceğini düşünüyorum.” diyen Hwang Dong-hyuk yaptığı filmle gerçek olayların hiçbir bağlantısının olmadığını resmen duyursa da insan psikolojisine dayalı olarak dolaylı bir şekilde bu filmin Brothers Home olayıyla alakası olduğunu düşünüyorum. Çünkü o olay yaşanırken hesaplamaya göre yönetmen 15 veya 18 yaşında oluyor. Yani yarı tarihi olaylardan esinlenmiş yarı kendi yaşam hikayesinden kesitler barındırarak bu filmi yapmıştır. Zaten tam hâli geçmişte yaşanan olayları ele alan bir yapım olsaydı bu belgesel olurdu. Birde zamanımızda medyası güçlü olanlar geçmişi değil geleceği ele almakta.
KAYNAKÇA: