KARANLIKTA YEŞERDİM

Sizleri Benim Hikâyem bölümünün bu ayki röportajında samimiyetiyle yüreklere dokunan dolu dolu bir isimle keyifli bir sohbete götürmek arzusundayım. Kendisi ” Gören göze perde olmaz”  Diyerek gönül gözüyle görme vasfına erişen kendisinin tabiriyle söylemek gerekirse ” Karanlıkta yeşeren” Bir isim Ak Parti Kırıkkale Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Sayın Bekir Akdeniz. Sohbetimize hoş geldiniz deyip sizi tanımakla başlayalım. Elbette ki ben Bekir Akdeniz Malatya’nın Kale ilçesi Erdemli köyünde dünya’ya geldim. Küçük yaşta 14-15 yaşlarında İstanbul’a gittim. Hayatım İstanbul’da geçti.2010 yılından bu yana Kırıkkale de ikamet etmekteyim. Röportajımızın konuğu olmanıza vesile olan…

Devamını oku

ALIŞKANLIKLARIMIZ VE BİZ

Her gün ya da belirli aralıklarla düzenli olarak yapılan eylemlere alışkanlık denir.Alışkanlıklar, iyi ve kötü alışkanlıklar olmak üzere ikiye ayrılır. uzmanlar, alışkanlık kazanmak için en az 21 güne ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bu süre, kazanılmak istenen alışkanlığın zorluk durumuna göre daha da uzayabiliyor.Mesela: sabahları aç karna su içme alışkanlığı kazanmak için gereken süre 21 günken; her gün meyve yeme alışkanlığı kazanmak için gereken süre daha fazla oluyor. Hatta kitap okumak, yürüyüş yapmak, egzersiz yapmak gibi alışkanlıkları kazanmak için gereken süre ise çok daha fazla oluyor. Yine uzmanlar, bırakmak istediğimiz alışkanlığın yerine…

Devamını oku

ENGELSİZ ŞAHSİYETLER-41

Birinci sınıfın sonunda sınavlara hazırlanırken gözlerinden hastalanıp gözlerini kaybeden Mitat Enç  önce Darülfünun Hukuk Fakültesini bitirdi. Viyana Yüksek Pedagoji Enstitüsü’nde engelli çocukların eğitimi konusunda yeniden eğitime başladı. Burslu olarak Colombia Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden 1936’da lisans, 1939’da ise yüksek lisans diplomasını almıştır. 1950’de engelli çocuklar için okul açmakla görevlendirilmiş, Ankara Körler Okulu’nun kurucu müdürlüğünü üstlenmiştir. Aynı yılın başında Altı nokta Körler Eğitim ve Kalkındırma Derneği’ni (ANKEK) kurmuş  1952 yılında bu alana personel yetiştirmek için Gazi Eğitim’de “Özel Eğitim” bölümünü kurmuş ve üç yıl bölüm başkanlığı yapmıştır.

Devamını oku

BAYRAMLAR BAYRAM OLSUN

Hiç bir bayram bu kadar hüzünlü geçmemişti. Neden bu kadar hüzünlü bayram demeyin Çünkü hiç bir bayram bu kadar yalnız geçmemişti köyümde. Ne gelen vardı ne giden bütün bunlara rağmen hatır gönül sayıp büyüklerimi ziyaret ettik. Ama Maalesef corona bütün herkesi etkilemiş kimse komşu komşuyu ziyaret etmemişti. İster istemez oda bizi etkilemişti. Biz bayramları böyle hüzünlü hiç yaşamadık. Cevabı basit Corona bir milleti bir birinden uzaklaştırmıştı. Ama biz yine de görevimizi yaptık. Küçük çocuklar şeker toplamaya gelmiyor, büyükler ziyaretten korkuyor İnşallah bir dahaki seneler bayramımız bayram olur Hayırlı bayramlar

Devamını oku

ONLARDA YAPABİLİR

Görme engelli, görme yetersizliğinden çok ya da az derecede etkilenme ve görsel duyu ile alınması gereken uyarıcılardan yoksun kalma durumu olarak tanımlanabilir. Halkın, görme engelliye olan bakış açısından yorumlayacak olursak: “Hiçbir şeyi göremeyen ve göremediği için de hiçbir şeyi tek başına başaramayacak olan” kişi ya da kişilerdir. Peki, halk bu iddiasında haklı olabilir mi? Eğer halk bu iddiasında haklı olsaydı; birçok başarıya imza atan görme engellileri bugün hiçbirimiz tanımıyor olurduk. Eğer onlar haklı olsaydı; görme engelli yazarlar, avukatlar, şairler, ressamlar, milletvekilleri ve şarkıcılar ve görme engelli anneler ve babalar olmazdı.…

Devamını oku