Bir Şakayık cıvıldıyor ruhumda. Şifalandırsın beni diye bekliyorum. Hassas kalplerin çiçeği sanıyorum. Ama bir o kadar da dayanıklı. Capcanlı duruyor yanı başımda. Tutuyor elimi sonra birden. Aniden yaklaşıyorum ona. Sarıyor etrafımı. Kendi etrafına sarıldığı gibi, ruhuma dolanıyor tamamen. Mutlu ediyor beni sonra. Kendi gibi mutlulukla dolduruyor içimi. Krem rengine, sarısına, beyazına, bazen pembesine vuruluyorum. Çeşitli hallerine hayran oluyorum. Ama en çok kırmızısına vurgunum. Bazen yakıyor yüreğimi. Oradan anlıyorum. Hayallerini anlatıyor bana. Yazı karşılar gibi güzel günleri bekliyorum, diyor. Gözüm yükseklerde en tepede. Güneşe kavuşacak kadar seviyorum bazı şeyleri. Bazen nazlı olsam da yüreğim hep apaçık sana, diyor. Nazlı halime bakıp aldanmayasın.
Rüzgarlar besler ruhumu. Her zorlukla daha da güçlü uyanırım ben uykudan. Savruldukça dokunmaya kalkma! Pek sevmem teması diye de ekliyor arkasına. Güzelliğinin karşısında bakışlarımın acı çeken yanı iyileşiyor bir anda. Ruhum aydınlanıyor. Kalbim ısınıyor. Veda ederken de bana bıraktıkları eksik olan hayatımı tamamlıyor.
Bu röportajımızda LÖSEV Kayseri Şubesi Aktif İletişim Sorumlusu Mehmet Merkit’i konuk ediyoruz. Kendisiyle Lösemili Çocuklar Vakfı’nın yaptığı çalışmaları, LÖSEV hakkında doğru bilinen yanlışları ve LÖSEV Gönüllülüğü konularını konuştuk.
Röportajımıza hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.
-Bize kurumunuz hakkında bilgi verir misiniz? LÖSEV’in kuruluş amacı nedir? LÖSEV’i tanımayan okuyucularımıza sizi yakından tanıma fırsatı verelim.
Hoş bulduk. Tabi tanıtayım. 1990’lı yıllarda ülkemizde sağlık alanındaki imkansızlıklardan ötürü Lösemi kaynaklı kayıplar ne yazık ki çok fazlaydı.10 çocuktan 8 çocuğumuzu kaybediyorduk.
İmkansızlıklar, Löseminin uzun süreli bir hastalık olması, tedavisinin 3 ila 5 yıl arasında olması gibi etkenler de iyileşme oranlarında oldukça az bir rakama tekabül ediyordu.
Hal böyleyken Kurucumuz ve Vakıf Başkanımız Dr. Üstün EZER’in o zamanlar görev yaptığı hastanede, çocukların ortak oturum alanına bir televizyon istemeleri sürecin ilk kıvılcımını ateşliyor. Çocukların talepleri hastane yönetimi tarafından reddedilince de Dr. Üstün EZER, arkadaşları,
hemşireler, doktorlar ve hasta yakınları ile hep birlikte ortak kullanım alanına bir televizyon alınmasına yardımcı oluyor.
30 Çocuğa destek götürerek yola çıkılan çalışmalar bugün ülkemizde çocuk ve yetişkin 50 binden fazla hastaya ve onların ihtiyaç sahibi ailelerine iletiliyor.
Hatırlarsanız 1973 yapımlı “Canım Kardeşim” isimli çok bilinen bir Tarık Akan filminin konusu da lösemili bir çocuk için çırpınan bir ailedir. Tıpkı o filmde olduğu gibi bu kadar amansız bir hastalıktan
%80 yavrumuzu kaybederken şimdi LÖSEV ile %92 oranında tedavi başarısı sağlanmıştır.
-Aynı anda yürüttüğünüz pek çok proje var. Sosyal medyadan takip ediyoruz. Bu projeleriniz ve çalışmalarınız hakkında kısa bilgiler verirseniz seviniriz.
Çalışmalarımızın merkezi olan LÖSEV Vakıf Ofisimiz Ankara’da yer alıyor. Onun dışında 9 ilde de irtibat ofisimiz bulunmakta. Yine Ankara’da tedavileri süren çocuklarımız ve ailelerinin konaklamaları için Lösemili Çocuklar Köyümüz ’de faaliyetlerini sürdürüyor.
LÖSEV Kayseri Ofisi olarak bizler, bu bölgede yaşayan kanser hastalarımıza ulaşmaya çalışarak onları maddi- manevi her türlü desteği hiç durmadan sunuyoruz ve Erciyes Üniversitesi ve Şehir Hastanesi’nde tedavi gören çocuklarımıza her alanda destek oluyoruz. Çocuklarımız için evlerine geçtiklerinde ihtiyaçları olan sağlıklı ortamı sağlamak bazen güç olabiliyor. LÖSEV olarak bu kayıtlı hastalarımızın aile profillerine bakacak olursak %80 oranında gelir düzeyi düşük ailelerden oluşan bir profil var. Bu kapsamda ailelere maddi yardım desteği sağlarken, belirli dönemlerde gönderdiğimiz kuru gıdalar ile de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Öte yandan da Kurban Bayramı yapılan vekaleten kurban bağışlarını, taze et ve et ürünleri olarak, yıl içinde ihtiyaçlara göre 1-1,5 aylık periyodlar halinde, kanser hastalarımıza ve Lösemili çocuklarımıza iletiyoruz. Sosyal Hizmetler Birimimiz bu çalışmalar için gece gündüz sahada çalışmalar yürütmektedirler.
Sosyal Yardımlarımız içinde moral motivasyon ve eğitim etkinliklerimiz bulunmaktadır. Bu etkinlikler yoluyla, hastamız ve ailesine ilaç tedavisi kadar önemli olan moral ve motivasyon katkısı sunuyoruz. LÖSEV’in tesislerinde, köylerinde ve Bodrum’da yer alan Lösemili Çocuklar Tatil Köyü’nde Lösemiyi geçirmiş, atlatmış çocuklarımıza tatil imkânı sağlıyoruz. Çocuklarımıza denizle buluşma, sosyal aktiviteler düzenliyor, hastalığı atlatmış kardeşleri ile birlikte zaman geçirirken, morallerinin çok daha yüksek olmasını da sosyal psikolojik anlamda destek olmaya çalışarak başarmak istiyoruz.
Bilindiği üzere doktorlarımız yüksek moral ve mutluluğun en az ilaçlar kadar iyileşmede etkili olduğunu söylüyorlar.
-Ankara Gölbaşı’nda yer alan LÖSEV LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi benim de hakkındaki gelişmeleri ve gündemde ki haberleri yakından takip ettiğim bir konu. LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi’nden, özelliklerinden ve diğer hastanelerden farkından bahseder misiniz?
LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi Avrupa’nın en donanımlı onkoloji hastanesidir.
Şu an da 400 yatak kapasiteli ve her odası tek refakatçili, 5 ayrı hepafiltre merkezi ile tamamen steril bir hastane ve şu an 200 yatağı hizmet veriyor. Tek isteğimiz bir an önce 400 yatak kapasitesi ile hizmet vermesidir. Çok branşlı bir hastanedir. Her dalda sağlık hizmeti verilmektedir, sadece hematoloji ve onkoloji servisleri değil, kulak burun boğaz genel cerrahi gibi bütün bölümlerin bulunduğu bir hastanedir.
Tamamen Türk Halkının tuğla tuğla bağışları ile kurulan hastanemiz hala tuğla bağışları kabul etmektedir. Özel hastane statüsünde yer alan Lösante’nin amacı para kazanmak değil, hizmetlerini aksamadan devam ettirmek ve lösemili ve tedavisi devam eden çocuklara tamamen ücretsiz tedavileri için kaynak oluşturmaktır. Bu özelliği onu diğer hastanelerden çok ayrı bir yere koyduğunu düşünüyoruz.
-Okullarda yer alan üniversite, lise, ortaokul, ilkokul kuruluşlarınız ve gönüllülük faaliyetlerinizi de konuşalım biraz. Mutluluk Paylaştıkça Artar sloganıyla çıktığınız bu yolda neler yapıyorsunuz? Gönüllü olmak isteyen kişi bir kuruma bağlı olmak zorunda mıdır? Kişisel olarak kurumlardan bağımsız neler yapabilir?
Gönüllü olmak isteyen kişilerin bir kuruma bağlı olma zorunluluğu elbette yok. Okullarda seminerler düzenleyip, ilkokuldan üniversiteye kadar çocuklara gençlere Lösemiyi anlatıyoruz. İlkokul ortaokul ve lise de okuyan arkadaşlarımız İnci Projesi Gönüllüsü, Üniversite’de okuyan ve gönüllü olmak isteyen arkadaşlarımız Fayda Topluluğu Projesi Gönüllüsü oluyorlar. Kayseri’de yer alan Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve çevre illerde yer alan üniversitelerde Fayda Toplulukları adında faaliyetlerini yürüten kulüplerimiz mevcut. Kayseri Üniversitesi’nde de kulüp için kuruluş çalışmalarımız sürüyor. Pandemi’den sonra orada da faaliyetlerimize başlamak istiyoruz.
Okullarından mezun olan gönüllülerimiz ise Mezun Lösev Gönüllüsü ve iş hayatına atılan gönüllülerimiz ise Kurum Gönüllüsü olarak bizi orada temsil etmeye ve bir LÖSEV çalışanı gibi çalışmalarını sürdürmeye devam etmekte. Her alan için farklı detaylarıyla özel şekillenen farklı projelerimiz bulunmaktadır.
Seminerlerde ise LÖSEV’i Vakfımızı ve yaptığımız çalışmaları anlatıyoruz. Bizlere hasta yönlendirilmesi anlamında seminerlerimize katılan arkadaşlarımızdan destek istiyoruz. Öte yandan gönüllülerimizle birlikte çeşitli geziler düzenliyor, doğa yürüyüşleri organize ediyoruz. Spor, kansere yakalanma olasılığında azalmaya yardımcı olduğu sporu hayatımızdan eksik etmiyoruz. Sporla kansere karşı farkındalık oluşturmak da istiyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızla gerekli şartlar altında kulübümüzü temsilen birkaç kişi ile hastane ziyaretleri yapıyoruz. Ailelerimiz ve çocuklarımız için de farklı projelere de yer veriyoruz.
LÖSEV Gönüllülerimizden ilk olarak istediğimiz LÖSEV’i iyi anlayıp etraflarındaki insanlara da iyi, LÖSEV’in amacını net şekilde anlatmaları. https://www.losev.org.tr/v6/gonullu adresine girip gönüllülük formunu eksiksiz doldurarak siz de gönüllü olabilirsiniz.
-Önemli konulardan biri olan bağışlara da değinmek istiyorum. Bağışların kurumunuz için önemini sizden yani ilk ağızdan öğrenelim istiyorum.
LÖSEV için bağışlar oldukça önemli çünkü LÖSEV kurulduğu 1998 yılından beri Türk Halkının imece usulü katkıları ve bağışlarla ayakta duran bir sivil toplum kuruluşudur. Tüm kamu kurum ve
kuruluşlarımızın, yerel yönetimlerimizin, firmalarımızın ve halkımızın çalışmalarımıza maddi manevi destekleri, iş birlikleri ile faaliyetlerimizi hayata geçiriyoruz.
Bağış denilince akla ilk olarak maddi destek geliyor ancak LÖSEV ayni desteklerin kabulü konusunda da kurum ve halkımızın tercih ettiği bir sivil toplum kuruluştur. Örneğin kuru gıda, adak kurban bağışı ve oyuncak, beyaz eşya gibi ihtiyaç malzemeleri bağışı da almaktayız. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde ise özellikle tablet bağışına çok ihtiyacımız var. Çocuklarımızın da eğitimlerine devam etmeleri oldukça elzem bir konu.
Ramazan Ayı ve Kurban Bayramı da bizim için bağışlar anlamında oldukça kıymetli. Ramazan Bayramı’ndaki fitre, zekât, fidye ve kuru gıda paketleri ailelerimize ilettiğimiz en önemli yardımlardandır. Bu dönemlerde kuru gıda paketi desteğimizi ailelerimize sıklaştırdığımız için bağışçılarımızdan da bağışlarını LÖSEV’e yapmalarını rica ediyor bağışlarını bekliyoruz.
Yardım yapılacak ailelerimiz de Aile Sosyal Hizmetler ekiplerimiz tarafından belirleniyor. Ailelere incelemeler sonucu ihtiyaçları oranında düzenli destekleri sunuluyor.
LSV Dükkân ismiyle bir oluşumunuz daha var. LSV Dükkân nedir anlatır mısınız?
LSV Dükkân ilk olarak Lösemili çocuklarımızın annelerinin moral motivasyonları, bireysel ve mesleki gelişimleri amacıyla 2000 yılında başlatılmış bir projedir. Daha sonra bu el emeği ürünler çok sevildi. Bir marka haline dönüşümüyle de LSV Dükkân oluştu. Çantalar, bebekler kitap ayraçları, rozetler ve daha onlarca ürün bulunuyor. Ayrıca sağlıklı gıda üretimi konusunda da eğitimler alan annelerden yüzlerce gıda ürünü LSV Dükkân Markalı ürünümüz var.
Kişisel kullanım veya hediyelik eşya olarak tercih edeceğiniz ürünler kurumlarda açtığımız stantlarımızda ve internet sitemizde satışa sunuluyor. Buradan elde edilen kaynak lösemili çocuklarımızın ücretsiz tedavilerine aktarılıyor. Okuyucularımız www.lsvdukkan.com adresinden tüm ürünlere ulaşabilir. LÖSEV Kayseri olarak ise meşhur lezzetlerimizle gıda ürünlerimize yerinden destek oluyoruz. Özellikle erişte ve mantı üretimlerimiz saatler içinde internet sitemizde tükeniyor.
-Özel günler için hediyelikler dışında Özel Gün Sertifikası çalışmanız da var. İlgi çekici çalışmalarınızdan birisi olan Özel Gün Sertifikaları nedir? Bize hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Bir Çocuğun Gülümsemesinden Daha Değerli Ne Olabilir? Sloganıyla özel olarak hazırlanmış şık hediyeler diyebiliriz. Yılbaşı, Öğretmenler Günü, Anneler Günü, Sevgi Günü, Yeni İş Tebriği, Yıl Dönümleri. Taziye gibi çeşitli özel ve anma günleri için hazırlanmış, bağış yapan ve adına bağış yapılan kişinin isminin yer aldığı hem çocukların gülümsemesine hem de adına bağış yapılmış kişinin mutlu olmasına aracı bir sertifika aslında. Pek çok farklı modeliyle, sertifikanın üzerine sizin de metin eklemesi yapabileceğiniz alanlarıyla, bizce güzel bir hediye seçeneği.
-Benim de Özel Gün Sertifikaları ve Fayda Topluluğu vesilesiyle LÖSEV ile tanışıklığım bulunmakta. Fazlasıyla takdir ettiğim, çokça hayran olduğum büyük bir aileniz ekibiniz var. Oldukça kalabalık, özenli ve işini seven bir ekiple çalışmayı nasıl başarıyorsunuz? Sizce bunun sırrı ne?
Bunları duymak bizim için elbette çok güzel. LÖSEV olarak bizler hayatımızı bu çalışmalara adamış kişileriz. LÖSEV bizim yaşama biçimimiz oldu. 1998 yılından bugüne yapılan çalışmaları halkımıza anlatmak ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bu çalışmada yer almak, bizim için bulunmaz bir hediye gibi. Dünya üzerinde LÖSEV gibi bu kadar uzun zaman ve bu kadar büyük kitleye destek götüren
hiçbir sivil toplum kuruluşu yoktur. Üstelikte tüm bu çalışmalar bir Türk Halkı eseridir. Biz her gün bu gururla çalışıyoruz.
Firmalarla, kurumlarla görüşmeler sağlıyor ve aktif şekilde onlarla da iletişimde kalmaya çabalıyoruz. LÖSEV’i lösemili çocukları anlatıyoruz. Yakın çevresine uzak çevresine ve topluma duyarlı arkadaşlarımız, bünyemizde bizimle. Bizi tanımak adına gelen misafirlerimize yaptığımız sıcak karşılama da en önemli unsur bence. Yani galiba asıl mesele samimiyet ve sıcak bir çalışma ortamı.
-LÖSEV denilince insanların akıllarında canlanan profiller çeşitlilik gösterebiliyor. Acaba onların algılarında ki yanlış, sizi üzen ve aslında düşündüğünüz gibi değil dediğiniz noktalar var mı? Akıllarda soru işareti olan konuları açıklığa kavuşturmak isterseniz biz öğrenmek isteriz.
Elbette var. Bazen kurumlarımıza kendimizi tanıtmak isterken, bağış isteyeceğimiz algılanıyor ve yanlış anlaşılıyoruz. İşlerini hukuki olarak düzgün yapan LÖSEV gibi kurumsal hiçbir vakıf zaten elden para toplamaz. Bizlerde Vakıf çalışmalarımızı anlatmak, bugüne dek yaptıklarımızı tanıtmak istiyoruz. Birçok insan hala bilmiyor çünkü.
LÖSEV adını kullanıp bağış toplayanlar da var ne yazık ki. Bu durumda yanlış anlaşılmalara zemin hazırlıyor LÖSEV asla dergi satışı yaparak, kapı kapı dolaşarak bağış toplamaz. Eğer ki LÖSEV adı kullanarak sizlerden bağış yapmanızı isteyenler olursa, yardımcı olmayın ve polise şikâyet etmekten çekinmeyin.
Açıklığa kavuşmasını istediğimiz bir diğer konu da Lösemi hakkında doğru olduğu savunulan yanlışlar noktasında. Bilinç anlamında da ne yazık ki hala eksiklikler toplumumuzda mevcut. Çocuklarımızın kullandığı maskelerin onların kendilerini dışarıdan gelebilecek hastalık ve enfeksiyonlardan korumak adına olduğu, anlatılmasına rağmen kendi düşüncesinde ısrarcı olan kişilerden ötürü ailelerimiz bazen zor zamanlar yaşayabiliyorlar.
Biz de bu duruma dikkat çekmek amacıyla 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda ünü Türkiye’ye yayılan bir farkındalık çalışması yaptık. Maskemi Takarım Farkındalık Yaratırım sloganıyla yürüyüşler ve etkinlikler gerçekleştirdik. Bu sayede çocuklarımızla empati kurduk ve onlara destek olduk. Şimdilerde ise bütün dünya maske ile yaşamaya başladı. Umuyoruz ki bu süreçle birlikte hepimiz farkındalık kazanmışızdır. Artık kendi sağlığını korumak adına maske takan çocuklarımıza, insanlarımıza onları rahatsız edici bakışlar atmaz, onları kırıcı sözler sarf etmeyiz.
Sizin aracılığınızla LÖSEV Ailemizi, kurumumuzu tanıtmak bizim için çok keyifliydi. Yanlışların doğrularını söylediğimiz için mutluyuz. Bu verimli röportaj için çok teşekkür ederiz.
-Konuşulduğu için daha da kıymetli hale gelen konulardan biri hakkında sohbet etmek bizim için heyecan vericiydi. Sorularımızı içtenlikle cevapladığı için Lösev Kayseri Şubesi Aktif İletişim Sorumlusu Sayın Mehmet Merkit’e çok teşekkür ederiz.
LÖSEV Gönüllüğü sadece sizi değil, Dünya’da açan her Şakayık’la birlikte herkesi değiştirecek.
KONUK:LÖSEV Kayseri Şubesi Aktif İletişim Sorumlusu Mehmet Merkit
HAZIRLAYAN: KÜBRA KIZILTOPRAK