ALİ İHSAN KABAKÇI İLE SPOR SOHBETİ

Aslında depremin çok öncesinde yapılan deprem sebebiyle bekletilerek bu aya Gençlik ve Spor Bayramımızın olduğu bu aya sarkarak kısmet olan bir röportaj bu röportaj çok çok önemli bir isimle gergin sitresli gündemin dışında çok özel ve güzel bir sohbet yaptık okuyup değerlendirme yapmasını ise sizlere bıraktık… 😉Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net’in Benim Hikayem isimli röportaj bölümünün bu sefer ki konuğu spor camiasının, Güreş camiasının içinden gelen bir isim KAYSERİ GEÇLİK SPOR İL MÜDÜRÜ ALİ İHSAN KABAKÇI😉

Öncelikle sizleri tanımayanlar için kimdir Ali İhsan Kabakçı kendini bizlere nasıl anlatır? Diyerek klasik bir soruyla girizgâhla başlayalım…

1967 Kahramanmaraş doğumluyum. İlk orta öğrenimimi doğduğum ilde gerçekleştirdim. Spora 1978 yılında  judo ve futbol branşı ile başladım daha sonra güreş branşına geçtim. Şehrimizin önemli branşlarından karakucak güreşleriyle başladım. Daha sonra milli sporcu olma yolunda ilerlerken kulüp  sporcusu olarak devam ettim.1986’da  İstanbul Güreş İhtisas Kulübüne transfer oldum. Yine aynı yıl Marmara üniversitesi Spor Birimleri Fakültesine  kaydımı yaptırdım.1990 yılında da aynı üniversiteden mezun oldum. Sporun yaklaşık kırk küsur yıldır içindeyim hem sporcu hem yönetici olarak bu işin içinden gelen biri olarak keyifle spor yöneticiliği anlayışını sürdürüyorum.

Judo ve güreşe olan ilginiz ne zaman ne şekilde başladı?

Maalesef bizim dönemimizde yetmişli yıllarda çok spor tesisi yoktu. Şehrimizde evimize yakın bir spor salonu vardı.Oradada ilk defa judo ve Güreş antrenörlüğünü birlikte yürüten bir antrenörümüz mevcuttu. Onun teşviki ile başladım ve seviyorum  da bireysel branşları bu süre zarfında bu branşları yaparken judo ile başlamış olduk. Daha sonra bu başarılı gelişmelere göre Güreş braşına kadım. Çünkü güreş biraz daha ata sporumuzdu onu biraz daha kendime yakın buldum ve devam ettim.

Sporun sizlere Ali İhsan kabakçıya kazandırdıkları nelerdir?

Sporun bana en büyük kazanımı özgüven oldu. Kendimi daha iyi ifade edebilir oldum. Geniş kitlelere karşı  duruşumun  kabul edilişimin  görüşümün olumlu yönde bana getirdiği özgüven ile değiştiği kanaatindeyim. Buna bağlı olarak bana önemli bir istikamet çizdi. Çok disiplinli olmamı sağladı.  Özellikle o dönemin oluşturduğu  salaş ortamda  spor disiplinli olmayı bana kazandırdı. Dersleri seviyordum ama ders çalışmayı sevmiyordum. Sporla birlikte daha fazla disipline olarak inandığın bir hedefe yönlenebilmek için çalışma azmi verdi. Ne zaman antrenmanı bıraksam bu disiplin benden uzaklaşır gibi oluyordu ama hiçbir zaman aktif sporcu olduğum dönemde antrenmanları bırakmadım.  Başarısızlıkta bile tekrar motive oldum çünkü başarısızlık  insanı ayrı bir motivasyona götürüyor. Kazanma için yeniden plan  yeniden hesap ve antrenman planları yapıyorsun. Sporun en büyük kazanımları disiplin özgüven ve başarmak için daha çok kazanmak oldu.

Şuanda milli forma altında pek çok madalya kazanıp göğsümüzü kabartan engelli sporcu var bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

Benim en çok sevindiğim il müdürü olduğumda 2007 yılıydı. Ülkemizde sayın cumhurbaşkanımızın da destekleri ile engelli sporculara önem veriliyordu.  Bende şuan merhum olan çok değerli  Osman Çullu hocamızla oturdum konuştum. Hocam seninle engelliler dalında önemli çalışmalar yapmamız lazım  dedim ve güzel bir görev paylaşımı ile çok güzel bir dönem başlattık dönemde başta görme engelliler, bedensel engelliler olmak üzere 2007 yılından itibaren  engel tanımaz kardeşlerimize fırsat verdik. O dönemden çıkan ve ülkemizin sayılı sporcuları gururla söylüyorum ki Kahramanmaraş’ta başlamıştı. Yüzme de, Atletizm de  Judo da , Halter de hele hele Golbol  Görme Engelliler   Kadın Milli Takımı’nın önemli başarısı oldu. Bu başarıda bizim de pay sahibi olduğumuzu görüyoruz çünkü altyapı oluşumunda önemli destekler verdik.   hem teknik hem tabii ki lojistik ve imkan sunma anlamında verdiğimiz destek büyük önem arz etti . Onların başarısı da şuan da bizi ziyadesiyle memnun ediyor muhteşem başarılar var örnekleri ortada.

 Sporcu kimliği bulunan Gençlik Spor İl Müdürlerimizdensiniz bunun avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sporun içinden gelen bir il Müdürü olarak bana çok büyük avantajlar sağladı. Hani derler ya “sahada olmak sahanın içinde olabilmek mutfağından gelebilmek “ Benim  yol alabilmeme hızlı karar vermeme vesile oldu. Neyi nasıl yapacağıma dair ön destekleri oldu. Sporun içinden gelen biri olarak hızlı uygulanabilir kararlar aldım. Hem de sonuca giden çalışmalar yaptım. Buda bize avantaj sağladı hiç dezavantajını görmedim. Çünkü saha adamıyız aksiyoner olmayı seviyorum. Özellikle bir şeylerin başarıldığını görmek beni çok memnun ediyor daha da kamçılıyor. Bunun üstüne ertesi gün neler yapabilirizin heyecanını duyuyorum.  Sportif aksiyoner hareketli olmak  beni biraz daha hareketli kıldı hareket te bereketi getirdi.

Engellilerin spora yönelimli için bir çok şey yaptınız hatta geçtiğimiz günlerde bir tenis turnuvasına bende katıldım. Bu eğlenceli etkililiklere biraz değinelim istiyorum.

Beni yine en çok memnun eden engel tanımaz kardeşlerimizle yapılan faaliyetler inanın onların mutluluğu beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Bunu övünmek adına söylemiyorum dikkatinizi çekerse orada öğleden sonra tüm güne yakın orada beraberdik. Maçları izledik. Ben diğer branşlarda da aynısını yapıyorum. Yüzme, Atletizm görme engelli spor branşları ve diğerlerinde saatlerce engel tanımaz kardeşlerimizin başarısını izlediğim oldu.  Çünkü o başarma hissini kendime büyük heyecan atlediyorum. Verdiğimiz imkanlar ile nelerin açıldığını görüyorum onun için Bu faaliyetleri artırmak istiyoruz. Bunun içinde spor faaliyetleri bölümümüzde bir engelli birimi oluşturduk. İnşallah spor adına engelliler için ne yapılması gerekiyorsa program ve kararlarımızı bu birim üzerinden yürüyeceğiz.

Sizin engelli spor dünyasına kazandırmış olduğunuz ünlü bir sporcu  var kahramanmaraşlı  Beytullah Eroğlu bize süreci anlatır mısınız?

İlkleri yapmak kolay değil Türkiye de spor engelli olmayanların bile spor kültürünün oluşmadığı bir dönemde iki kolu olmayan kardeşlerimizin spora teşviki zor gibi geliyor ama antrenörümüz Osman Çullu hocamızla konuştuğumuzda özellikle bedensel engelli lerle başladığımız süreçte biz hocamızın Beytullah Eroğlu ve Sevilay Öztürk’e ulaştık. Tabi o dönemlerde iki kolu olmayan bu kardeşlerimize yüzme sporunu yaptıracağımızı söylediğimizde aileleri şaşırmıştı. Kolları olanların yüzme bilmediği yerde kolları olmayana nasıl öğreteceğiz!? Şöyle teknik bir bilgi de vereyim görüntüleri de vardır bende teknik su yükseltici ile aparat ile asansör yaptırdım. Velilere onu anlattım. Asansörle iniyorlardı. Çocuklar korkuyordu velilere anlattık ikna ettik. Hocamızın desteğiyle bizim de desteğimiz ile dünyanın başaramadığı şeyi Sevilay Öztürk ve Beytullah Eroğlu başardı. Dünya şampiyonluğu olimpiyat üçüncülüğü aldılar. Daha nice başarıları aldılar. Zorluk ve acılar içinde nelerin başarılabileceğini gösteren bir hayat hikayeleri var. Bizlerde buna şahitlik ettik birlikte başardık. Buda Bizi ziyadesiyle memnun etti. Çünkü aileler alışık değildi tabi bu dönemde biraz daha oturdu. İlkleri yapmak kolay değildi bundan 10-12 sene önce tam oturmamıştı engellilerin spor yapacak alanları yoktu ama bugün olimpiyatlarda derece yapan Yüzme de Atıcılıkta Halter de Masa Tenisinde derece yapan birçok branşta adım adım geliyorlar ve paralimpik te  son olimpiyat  şampiyonu olan kadın Goolboy milli takımımızın başarısı engel tanımaz kardeşlerimizi motive ediyor. Bizlerde hem Kahramanmaraş ta hem Kayseri de bu işi yapmaya devam edeceğiz. Buradaki sporcularımızı da yetenek taraması gibi tarama yapmaya devam edeceğiz. Engel konusunda engelleri birlikte aşacağız. Onların spor yapar ki halleri mutlulukları bizleri uçuruyor. Geçtiğimiz günlerde Konya’da derece almış kardeşlerimiz geldi en mutlu olduğunuz an nedir? diye sordum. yüzerken mutlu oluyorum İfadesini  duyduğumda dünyalar benim oldu.  Engel tanımayan kardeşlerimize inşallah daha fazla spor yaptıracağız.

 Altyapı ve  tesisleşme de güreş federasyonu as başkanıyken önem verdiniz çok iş yaptınız baktığımız zaman alt yapı ve  tesisleşme de bugün de önemli adımlar atılıyor. sizin konuda görüşleriniz  nedir? Bu konu üzerine ne düşünüyorsunuz?

 il müdürlüğü görevine ilk geldiğimde yaptığım iş tesisleşmeler ile ilgili hangi adımlar atılmalı derken Gençlik Spor Bakanlığımızın plan ve vizyonuna göre hareket etmeliyiz. Eksiklikleri tespit ediyoruz. Bunun neticesinde de planlarımızı ortaya koyuyoruz ve tabii Bir günümüzü boş geçirmememiz lazım. Bir günümüzün olmaması adına günlük heyecanlar duymamız lazım. Eksiklikleri gidermemiz  lazım. Yapabileceklerimizi hızlıca planlıyoruz. Eksikliklerimizi önemli ölçüde planlarken yapma projesi ortaya koyuyoruz. Bunları da uzun orta ve kısa vadede Çok büyük projeler devreye konuldu. Bunları da adım adım gerçekleştirdik çünkü bu tesisler gençlerimizin spor yapmasını yeteneklerini ortaya koymasını sağlayan alanlardı. Bu tesislerin geri dönüşümü de beni daha çok tesis yapmaya yönlendirdi. Ben o konuda biraz hiperaktif durumdayım. hiç boş durmuyorum. Kafamda birçok plan var. stadın altında birçok  alanı spor alanına çevirdik.  Talas’ta  birçok alanda ilçelerde tesislerimiz var. İyi planlamalar yapmak zorundayız. Gençler çocuklar aileler bizleri bekliyor bunun için yılmadan aşk ile çalışmalıyız. Bunun telaşındayız.

 Güreşin tanıtımı diğer spor branşlarına göre daha az yapılıyor. Sizce bu tanıtımlar nasıl artırılmalı?

 Tabii bizi biz yapan değerlerimiz var. Anadolu irfanından kaynaklanan değerlerimiz var. Türk milletinin Orta asya’dan bu yana en büyük karakteristik özelliği her evden yiğit pehlivan çıkmıştır. Dedelerimiz büyüklerimiz bizler daha çok bu kültürde yetişen insanlarız. Ata sporumuz diyoruz. Önemsiyoruz çünkü Olimpiyatlarda en çok madalya kazandıran branş Güreştir. Bunun yanında iyi bir altyapı geleneğinin sürdürülmesi lazım. Bizler sizin aracılığınızla da söyleyelim kayseri’de  başta şehir merkezinde olmak üzere  Pilot bölgeler oluşturduk  ilçe ilçe söyleyelim Tomarza, Pınarbaşı, Develi ve Sarız’da, Bünyan da olmak üzere diğer ilçeler de de Alt yapı Güreş takımları oluşturuyoruz. diğer branşlar içinde yapıyoruz ama Güreş için buna ihtiyaç var bizi biz yapan değerlerimiz için Güreşin devamlılığını sağlamamız lazım. Biraz da ilgi alakanın artırılması gerekiyor mu? Doğrudur. Takım sporları gibi olmasa da izlenme oranları artıyor ama tabii gündemden düşmemesi  lazım. şehrimizde karakucak güreşleri de  yapacağız. Geleneksel  değerlerimizi unuttuğumuz anda geçmişimizi de unuturuz. Bizim en büyük özelliğimiz geleneksel değerlerimizle değerlerimizle yürümemiz Güreşte Bunlardan biri.

Son zamanlarda kazanılan madalya sayısı günden güne artıyor  son  bir yılda verilere göre  totalde kazandığımız uluslar arası madalya sayısı 5.279   1780 altın  1755 gümüş 1744 bronz sizce bu başarıların sırrı nedir?

Bu başarının sırrı Sporun alt yapısına 15 yılda yapılan yatırım,Son 10 yılda teknik kadrolarla yetenekli sporcuların spora  kazandırılması Ve bunları birçok branşta dönüşüm halinde eskiden birkaç  branş varken Şimdi onlarca sporcu birçok branşta başarılı olmaya Bundan birkaç yıl önce birkaç branş söylerken şimdi jimnastikte, judo da, Güreş te, Atıcılıkta, Yüzme de, Takım sporlarında, paralimpikte,Extrem sporlarda  çok önemli imkanlarla fonlarla desteklendi ve sporcularımız başarılı oldu. Yine sizin aracılığınızla  söyleyelim önümüzdeki 10 yılda büyük patlama olacak Allah’ın izniyle. Çünkü Çok güzel Altyapı tesislerimiz, alt yapı merkezlerimiz, antrenörlerimiz var.

Ampute milli takım zaferleri üzerine ne düşünüyorsunuz?

 Yalnızca sporcuların değil herkesin ama herkesin ders çıkarması gereken bir başarı  ortaya koydukları başarı herkesi mutlu ediyor. Moral yükseltiyor zorluklar içinde bir başarı yakalamak bunu amatör ruhla yapmak Hiçbir beklenti içinde olmadan yapabilmek bunu yansıtmak Onlara helal olsun diyoruz. Onlar iyi ki var. Birçok genç i Spor yapmaya yönlendiriyor azimle aşkla başarıları daim olsun başardıkça sporun gelişimine katkı sağladıklarını görüyoruz. onlarla gurur duyuyoruz.

Türkiye’de milli takım taraftarlığı maalesef oturmadı futbolu seven bir ülkeyiz ama taraftar ülkesi değiliz Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yani şunu söyleyeyim Milli takım taraftarlığı bir kere milli olabilmektir yalnız milli olabilmekle beraber başarıyla da bu taçlanıyor. Bizim önce bir spor Kültürüne ulaşmamız gerekiyordu ve onada yavaş yavaş ulaşıyoruz. Bir spor kültürü ve altyapı kültürü oluşturmamız  lazım Futbolu ele alırsak biraz Fanatizmi  bırakmamız lazım. şanlı bayrağımızın altında toplamamız lazım. Sportif başarıyla  kaynaşma artıyor. Halkımızın teveccühü fazlasıyla   zaten var. Biraz da biz   başarıya  endeksli  toplumuz başarmak bizi mutlu kılıyor mağlubiyet bizi üzüyor ama şunu söyleyeyim bugün voleybol ve basketboldaki çok daha artmaya başladı voleybolda özellikle kadın voleybolu başarı kazandıkça seyircisi artıyor.  Yine basketbolda 12 Dev Adamın  oluşturduğu hava uzun yıllardır devam ediyor. Tabii ki bunların başarısı da her türlü moral motivasyonu etkiliyor. ben inanıyorum ki futbolda da çok önemli başarılar dönemi başlayacak çok önemli tesis altyapısı hakim bizler dayanışma içerisinde son dünya şampiyonasında görüyoruz.  Dünyanın öbür ucundan Arjantin bir futbolla  nasıl  seviyorsa bir futbol  ülkesi olan ülkemizde sevinçlere çok daha hazır bir futbol kitlesi var. Başardıkça bu daha da büyüyecek

Sizin bir kitabınız var Avni Tarhan’la Güreşe Adanmış Bir Ömür Bu kitabın yazım aşamasını merak ediyorum. Nereden nasıl karar verdiniz?

Ben çok küçük yaşlarda güreşe başlamıştım. 10-  11  yaşlarındaydım. İlk hocamdı. İlk hocam olmasıyla beraber Avni hoca çok teknik hem bilimsel hem de dönemine göre çağdaş bir çalışma içerisindeydi daha 1978 li yıllarda Kamera ve fotoğraf çalışmalarıyla teknik gösterimler yapıyordu, görsel çekimler yapıyordu, bir de  Değerler eğitimi veren bir hocamızdı çok önemli bir duruş sergiliyordu. Çalıştırdığı Her öğrencisine önce temel ahlak duruşu kaidesi Büyüklere saygıyı küçüklere sevgiyi İyi bir sporcunun nasıl olması gerektiğini ve başarmak için çalışmak gerektiğini günlük motive eden bir hocamızdı ben 2.5 yıl Bizzat hocamızın antrenmanlarında bulundum. Daha sonra kendisi başka bir takıma transfer oldu büyük bir takım kurmuştu ben oraya gidememiştim yollarımız ayrılmıştı ama yıllar sonra ben müdür olduğumda hocam bana geldi emekli olmuştu spor adına ne yapabilirim dediğinde hocam sen türk sporuna çok büyük hizmetler yaptın eğer uygun görürsen senin hayatını kitaplaştıralım. Önce tevazu gösterdi ama ben elde ettiğim döneler ile örnek yaşantısını bir kitaba dönüştürdüm. Çünkü gerçekten sıfırdan Dünya şampiyonasında çıkan takım oluşturan bir hocamızdı al bayrağımızı göklere çektirebilen bir hocamızdı   onunla ilgili hem sporcuya hem sporcu dostuna hem antrenörlere örnek olsun diye bir vefa kitabı olarak çıkarttık memnun oldu. Vefa önemli diye düşünüyorum. inşallah sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

4 çocuk  babasısınız bunların içinde spora yönelen var mı? Ya da siz spora yönlendiriyor musunuz?

 Kesinlikle hepsini İkisi büyük kızımdı Şöyle ilk patenle başlattım. daha sonra sevdiği branşları dönem dönem yaptırdım.  Performans sporcusu olacaklarsa her yolu tabii ki denedim daha sonra onlar şu an bile o kadar altyapıları iyi olmuş ki  Üniversiteyi bitirdi büyük kızlar onlar şu an kayak sporunda rahatlıkla yapabiliyorlar. Onlardan sonra  iki  tane oğlum var. İkisi de Bir  lisede  biri ilkokulda  aktif sporla uğraşıyorlar. biri basketbol oynuyor düzenli spor yapıyor.  En  küçük olanda tekvandoya gidiyor.  tabii hangi branşı  seçer başarılı olurlarsa Kendilerinin karar kılmasını istiyorum. ama spor kültürünün ailemizden çıkmaması adına mücadele ediyorum. şunu da belirteyim tüm aile neredeyse her gün spor yapmaları için ortam hazırlıyoruz. sporsuz bir günümüzün olmaması için mücadele ediyoruz.

Sizi daha fazla yormayacağım son olarak söylemek istediklerinizi alıp sohbeti kapatacağım.

Ben öncelikle sizleri seni tanımak adına memnuniyet duydum. Sizin şiir kitabınız hala masamda duruyor. Senin özellikle hem paralimpik dalda sporcularımız ve  diğer konudaki hassasiyetini biliyorum. Bu duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum tanımak adına da  memnuniyet duydum. inşallah birlikte güzel projelerde yapacağız bizler hayata  dair tecrübelerimizle  uygulamaya dair çalışmalar yaparız. Her zaman abi kardeş olarak beraber yürüyeceğimiz çalışmalar yaparız inşallah sizlerin de emeğine sağlık çok teşekkür ediyorum.

KAYSERİ GEÇLİK SPOR İL MÜDÜRÜ ALİ İHSAN KABAKÇI -Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net yazı işleri Sorumlusu ve yazarı Kübra Kızıltoprak- Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net Genel Sorumlusu Ömer Faruk KOTAY

Sizleri tanıyıp sohbet etmek bizleri de ziyadesiyle memnun etti. Bizlere vakit ayırdığınız için Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net ailesi adına çok teşekkür ederiz😊

KONUK:KAYSERİ GEÇLİK SPOR İL MÜDÜRÜ ALİ İHSAN KABAKÇI

HAZIRLAYAN: ÖMER FARUK KOTAY

Related posts

Leave a Comment